dissabte, 28 de febrer del 2015

Del Paral-lel a Nàpols, al TNC


Del Paral·lel a Nàpols, un concert d'Ester Formosa i Elva Lutza, a la Sala Gran del TNC
Un únic concert, el pròxim dimarts 3 de març a les 20h!

El concert, amb direcció i dramatúrgia de Joan Casas, forma part de les activitats programades entorn de l’obra L’art de la comèdia, d’Eduardo de Filippo (Nàpols, 24 de maig de 19000–Roma, 31 d’octubre de 1984), que es representa a la Sala Gran del TNC fins el 12 d’abril de 2015.

Del Paral·lel a Nàpols, del cuplet a les machiette napoletane, dos gèneres cosins germans. A Nàpols no han deixat mai de revisitar les seves cançons de «cafè chantant», que actualment formen part del repertori d’un gran nombre d’intèrprets, mentre que el cuplet ha patit una sort ben diferent i ha deixat de rebre les mateixes atencions que havia inspirat temps enrere.

El fet d’ajuntar tots dos gèneres en un concert no té una intenció arqueològica, sinó que vol sobretot donar nova vida a unes cançons que continuen tenint vigència, per la seva forta ironia, pel sentit de l’humor, per la bellesa de les melodies i per la presencia de l’element teatral que les caracteritza.

La col·laboració entre Joan Casas i Ester Formosa va néixer al 1989, quan Casas va inventar-se un personatge perquè Formosa pogués vestir de teatralitat els seus concerts. D’aquesta manera «La Canyí», inspirada en una cupletista del Paral·lel, va girar durant molts anys per tota la península, amb gran èxit de crítica i públic. Després d’uns anys d’absència, La Canyí torna per oferir-nos aquest diàleg intercultural.

La benedicció de «La Canyí» baixa a la sala i provoca sobtats enamoraments. Ningú surt dient «Quin gran espectacle!», que seria una sensació compartida, social. Però molts surten amb un secret amor al cor. 
Joan Casas





0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More