dilluns, 15 de juny del 2015

XI Festival d'Arts de Carrer a l'Hospitalet


XI EDICIÓ FESTIVAL D'ARTS DE CARRER

"PER AMOR A L’HART"
2, 3 i 4 de juliol a L’Hospitalet de Llobregat

Un total de 24 grups arriben al centre de la ciutat 
per oferir una programació diferent, diversa i de qualitat 
que permetrà al públic assistent viure, a peu de carrer,
 la vitalitat i l’emergència de la creació contemporània.

El Festival forma part de la recent constituïda Plataforma D'Arts de Carrer, que agrupa els principals esdeveniments d'arts de carrer de Catalunya. Un esdeveniment a tenir en compte a l'agenda cultural de la ciutat i de les arts escèniques del país.

Donar una major visibilitat de la seva activitat escènica, projectar la seva diversitat, protegir els valors socials de les arts de carrer (com ara la democratització cultural, la cohesió social o l'esperit crític entre la ciutadania), enfortir la seva interlocució amb les administracions públiques i afavorir la mobilitat i la coproducció de nous espectacles, són els objectius de La Plataforma.

Quan practiquem la cultura estem parlant de consciència, de responsabilitat, de crítica, de canvi, de diversitat, d'integració, de compromís, de llibertat... Hi ha moltes paraules que en defineixen la cultura, tantes com virtuts té la humanitat.Parlem d'una cultura allunyada del mercantilisme de les marques, de l’excel·lència o de l'individualisme, sempre excloent i elitista.

Per Amor a L'Hart defensa i practica de manera activa tots aquests valors, apostant per ells a través de la dansa, el circ, la música i recuperant, en aquesta edició, les arts plàstiques.

El Festival és l'oportunitat de retrobar-nos i de gaudir dels moments que la vida ens dóna. Efímer és cada instant que ens regala la vida.

PER AMOR A L’HART va nèixer amb una clara voluntat d'apropar la cultura a la ciutadania i ara ja forma part, no només de l'agenda de la ciutat, sinó dels artistes i creadors que any rere any presenten les seves creacions i il·lusions en forma d'espectacle.

DANSA, CIRC I MÚSICA OMPLIRAN LA XI EDICIÓ DE PER AMOR A L’HART

Els propers 2, 3 i 4 de juliol a partir de les 19h, la Rambla de la Marina i a la Plaça de l’Ajuntament acolliran una programació carregada de qualitat i d’alt nivell artístic. És la voluntat de Bipol·art continuar treballant per una cultura de base, de proximitat, que connecti ciutadania i creadors.

Les companyies que es presenten en aquesta edició del festival són companyies de renom que arriben d’arreu del país i de l’estranger.

En aquesta edició la presentació de les actuacions anirà a càrrec de Rafa Espada, el Flaco! Actor, pallasso, artista de circ, exfutbolista, ex venedor d'entrades de piscina, ex politoxicòman.

Després de moltes teràpies i intents de tractament de la seva esquizofrènia, per fi, troba en el teatre el millor camí per la seva recuperació. Des d'aquest moment comença a fer de presentador d'esdeveniments, director de teatre, punxa discos, bateria, mini monologuista i qualsevol cosa per deixar sortir els seus altres jos.

A l’apartat de DANSA de dijous, hi destaca la companyia de dansa contemporània del País Basc LA SALA, que es compon d’artistes de l’àmbit de la dansa i la fotografia. La companyia es centra en la contínua indagació per generar un llenguatge físic i una estètica actual. Des de la seva creació l’any 2013 han estat convidats a diferents Festivals nacionals i internacionals i la peça que ens mostraran, “Hooked”, ha estat guardonada amb rellevants premis nacionals i internacionals.

El divendres a la tarda els alumnes del taller de creació que cada any organitza Bipol·art tindran l’oportunitat de mostrar el resultat final del seu procés creatiu (realitzat de febrer a juny d’enguany). L’objectiu d’aquesta presentació és animar al públic a ballar i participar en aquestes propostes que sovint les veuen com molt allunyades de la seva realitat. Tothom pot ballar, tothom pot improvisar, tothom pot expressar.

Una altra proposta és la de la companyia BRODAS BROS que presentaran Raindú, una creació artística amb una visió inusual i original de la dansa urbana amb música en directe interpretada pel trio format per les ballarines Berta i Clara Pons i el músic Blai Juanet. 

Les germanes Pons es nodreixen en un mateix origen, com dues gotes d'aigua formades en un mateix núvol, i s'expressen individualment gràcies als ritmes essencials de la mare terra, ballant en una sincronia perfecta. Aquesta peça ofereix sensibilitat i energia alhora, genera emocions diverses i contagia el ritme dels cossos i de la música.

LOS MOÑEKOS són Sarah Anglada i Miquel Fiol. Són autòctons, autosuficients, autocomplaents, estan totalment autoritzats encara que poden, podrien o pogueren causar algun tipus de trastorn aliè. Fluctuen entre la dansa i el teatre, l’humor i el surrealisme, l’ordre i el caos, passant per la música, la veu i la manipulació d’objectes. L’obra que ens presenten, molt enèrgica, es va estrenar l’any 2014 al Festival Palma amb la Dansa.

RUDI COLE & JÚLIA ROBERT, companyia emergent, realitza un treball molt físic i proper a l’espectador. La seva destresa tècnica captiva a l’espectador fent que gaudeixi dels 13 minuts que dura l’espectacle

LES BATALLES DE BREAK DANCE tornaran a tenir el seu protagonisme la tarda de dissabte. Organitzat pel col·lectiu Urban Empire de l’Hospitalet, 16 dels millors bboys i bgirls del panorama nacional es tornaran a trobar als carrers de l’Hospitalet per competir entre ells i elles. Aquesta col·laboració ens facilita acostar-nos a un públic jove que potser no arribaria només atret per la programació escènica, alhora que es dóna cobertura a altres entitats de la ciutat i se’ls hi facilita el contacte amb la dansa contemporània, el circ i la música.

Enguany tornarem a tenir a LALI AYGUADÉ, ballarina durant 8 anys de la companyia Akram Kam Company de Londres i nominada l’any 2010 com a ballarina excepcional dels premis de la crítica de Londres. La companyia ens presentarà el seu espectacle “Saba”. Un duet de dansa contemporània molt físic i molt ben elaborat que apropa el llenguatge de la dansa a la gent per la seva gran interpretació. Aquesta peça interpretada per Joshua Tarifa i Diego Sinniger ha estat seleccionada pel XI Circuit de Dansa 2015 del País Vasc.

Un altre de les companyies que ens visitarà serà PHYSICAL MOMENTUM, del mexicà Francisco Córdova amb el seu espectacle “Postskriptum”. Aquest coreògraf ens planteja un duet molt físic també i ben elaborat que parla de les diferents condicions humanes. La companyia creada l’any 2007 construeix i projecta la seva particular identitat a través de la contínua investigació i transformació. Francisco Córdova va ser considerat l’any 2012 com un dels 7 nous creadors emergents de Mèxic.

LES ACTUACIONS DE CIRC I CLOWN, arriben de la mà de companyies nacionals i internacionals.

Dijous podrem gaudir de la transgressora actuació de DEFRACTO, una jove companyia de circ contemporani francès. La seva ambició és desenvolupar un llenguatge corporal i malabarístic. Entenen els malabars com una disciplina gràfica i rítmica. El seu objectiu es la creació d’impressions visuals, punts gràfics abstractes i línies per construir un univers animat i sensible. El cos es considera un objecte en si mateix.

“Flaque” és una peça malabarística, per la nit o per la matinada, feta per representar-la no importa on. Amb l’ajuda dels malabars es cerca situacions que es puguin transgredir. Les regles només estan per trencar-les. Es tracta en definitiva de portar al públic a la transgressió, a un univers propi construit per DEFRACTO.

Dijous també serà el moment de veure l’actuació de Michël Gueuletee, GROMIC, originari de Brussel.les, que va començar la seva carrera d’actor dins de la màgia i el teatre d’improvisació abans d’explorar el món del pallasso. 

Gromic actua per portar la felicitat a tots el públics, de totes les edats i cultures i ha trobat un personatge commovedor que ha treballat per tota Europa. Amb l’espectacle The Magomic Show el públic es retrobarà amb el món de la simplicitat màgica. Gaudirà com un nen i es deixarà seduir amb la sorprenent poesia de la comèdia visual. Gromic transporta al públic a l’edat de l’al·legria i la fascinació.

Divendres farà la seva aparició la companyia VAIVÉN CIRCO, que neix l’any 2008 de la unió de Raquel Pretel i Miguel Moreno (Bolo) durant la seva coincidència a una producció de la Companyia Comediants.

“Do Not Disturb (No Molestar)” és la creació que ens presenta Vaivén Circo a Per Amor a L’Hart. L’espectacle engrana les disciplines de circ amb tota naturalitat, i a una escena purament coreogràfica se li suma per sorpresa el gir tècnic més complexe.

L’espectacle passa per davant del nostre ulls en un sospir, gràcies a la suma explosiva d’un repartiment compenetrat i tot això sota la batuta de Rosa Díaz, directora de l’espectacle, que ha sabut incorporar emotivitat, expressió dramàtica i un ritme escènic fantàstic.

“Do Not Disturb (No Molestar)” s’ha representat per tot el món destacant: França, Catalunya, Espanya, Marroc,… fins i tot al Japó.

Divendres també arriba CIRC PISTOLET, creada per Enric Petit i Rat Serra l’agost de 2008. Al maig del 2009 presenten “Sobre Rodes” al Festival Trapezi Vilanova i amb aquest espectacle realitzen més d’un centenar d’actuacions a Catalunya, França i Espanya.

A l’any 2010, sorgeix a Tub d’Assaig 7’70 (Terrassa) un col·lectiu acrobàtic de quatre persones, fruit del retrobament de Circ Pistolet amb Albert Ubach i Tomàs Cardús. D’aquesta unió neix la idea de generar un nou projecte artístic en col.lectiu.

El punt de trobada de Circ Pistolet són els equilibris acrobàtics en col·lectiu, juntament amb les tècniques pròpies de cada artista (cèrcol aeri, diàbolos, verticals, quadrant rus i equilibris acrobàtics mà a mà).

Cabaret Pistolet, segons Marcel Barrera, periodista i crític de circ, “és de lo millor quehe vist en molt de temps per part d’una companyia formada íntegrament per artistes catalans i significa un pas de gegant pel circ català”.

Circ Pistolet va guanyar el premi Zirkolika 2014 al millor espectacle de circ.

El dissabte i com a colofó del Festival, torna una nova edició de CABARET DE CIRC, un espectacle de circ efímer i de creació pròpia del Festival. Cabaret de circ té una durada de 70 minuts i en ell es fonen números de circ de diverses disciplines: verticals, malabars, contorsió, equilibris sobre rul·los, roda cyr, humor, música…, tot això amenitzat amb un presentador de luxe: Marcel Escolano i la música en viu de l'Always Drinkin' fanfarria catalana reconeguda internacionalment i més enllà.

David Vento, artista madrileny, ens presenta un número de roda cyr sorprenent i elegant, de gran qualitat artística i una posada en escena acurada.

Luis “Toto” Niño és un artista xilè de gran trajectòria i malabarista excel·lent. La seva categoria l’ha dut a actuar a escenaris d’arreu del món. Elèctric i trepidant amb combinacions malabars inversemblants.

Nikolay Nosenko, artista rus que ens porta un número d’equilibris sobre rul·los impressionant i d’una qualitat pròpia de l’escola de circ russa. Un número que ens deixarà bocabadats.

Manel Roses, artista català i component de la Companyia Els Balagans, que ens ofereix un número de verticals sobre escala de gran qualitat tècnica, on la tendresa i l’univers personals de l’artista es fonen en una simbiosi perfecta.

Afrikan Power, duet africà, que ens presenta un número de contorsió i verticals sobre un aparell de circ construït especialment per l’espectacle. Evolucions artístiques increïbles entre una parella d’artistes que commou en escena.

Cia. Cirkonita, Álvarito i Sr.Barroso, mossos de pista i artistes. Aquest parell d’entremaliats ens ajudaran a filar els números un rere l’altre, retiraran els aparells on posaran la seva energia i bon humor durant tot el Cabaret.

Always Drinkin' Marching Band. Fanfarria musical de l'escena catalana i internacional. Faran les delícies dels espectadors amb la seva simpatia i humor, a més d'acompanyar musicalment al mestre de cerimònies i els números de circ.

El Cabaret de Circ de Per Amor a L’Hart reuneix un repartiment d’artistes internacionals en un espectacle únic. Aquest és, sens dubte, un dels moments més esperats de tot el festival per part del públic, que omple graderies, platea i voltants de l’escenari. Sota la coordinació inestimable de Joselito, el de la voz de oro, director artístic del Festival.

I també dissabte hi actuarà la companyia PASSABARRET. Fundada l’any 1995 a Valls (Tarragona), amb artistes de carrer que decideixen ordenar i posar en escena números elaborats. 

Passabarret comença el seu recorregut artístic per tot el país presentant espectacles de tot tipus i per a tot tipus de públic: tallers de circ, animacions infantils, espectacles de foc, espectacles per adults i cercaviles.

“Tandarica Orkestar” (2004) és l’espectacle amb el que giren per tota la península i els porta a actuar a Mónaco, París o Cuba, al costat de les fanfàrries internacionals com Fanfare Ciocarlia o Emir Kusturica.

“Tandarica Circus”, aquesta troupe d’artistes fa molts anys que recorre el món oferint el seu excèntric espectacle circense, amb un regust clàssic, zingar i farcit d’elements sorpresa. Per això es desplacen amb el seu cotxe, que es converteix en l’escenari de les seves bogeries a cadascú dels pobles en els que hi posen el peu. Ells saben que el públic espera molt d’ells i surten a matar, amb el seu espectacle de circ, que és el que ells saben fer… o això diuen, vaja.

La música en viu, que tanca les nits del festival, es desenvoluparà a l’espai de la Rambla Marina.

Dijous ens visitarà DJ’KONGUITO que ens proposarà un viatge pels millors ritmes negres del planeta, des de New York a Kingston, de Rio de Janeiro a Cali, de Lagos a New Orleans, donant la mà estils com el funk, reggae, soul, boogaloo, salsa, afro, samba o cumbia. Un viatge que l'ha portat a trepitjar les cabines de molts “garitos”de Barcelona i rodalies com La Resistencia i algun més que no recorda, perquè són 10 anys passejant la seva música per on es requereixen els seus serveis.

Divendres ballarem amb la fusió de ritmes que ofereixen SUPER SPANISH COMBO, banda de Hip Hop afrollatina, amb un so fresc i actual que fusiona diversos ritmes. 

Entre ells, destaca la mescla del Funk amb el Son cubà i el Guaguancó, o de la Cumbia i el Calypso amb el Rap.

El grup neix a Barcelona a finals del 2010, a partir de la unió de músics de diferents nacionalitats i estils i amb una dilatada trajectòria sobre els escenaris.

Després de passar per diverses etapes en les que han combinat varis formats, la banda basa la seva proposta en un show completament acústic, però sense oblidar l’essència de la música electrònica, que ajuda a construir un pont entre la tradició i les últimes tendències.

El seu directe és una barreja de temes explosius i 100% ballables. Gràcies a la seva interacció amb els assistents i la espontaneïtat dels seus integrants, Super Spanish Combo ofereix un espectacle vibrant i divertit, que amb les seves lletres de temàtica social aconsegueix arribar a un públic molt divers.

Dissabte tancarem el Festival amb la mítica banda LOS TOROS. Van triomfar als anys 60 i l l’any 2010 es van tornar a reunir i des de llavors tornen a estar a la carretera. El seu estil és una barreja de rock&roll clàssic derivant cap a harmonitzacions del “surf”, barrejats amb elements típics de la cançó popular espanyola. Després del seu comiat dels escenaris en un multitudinari concert a Torremolinos l’any 1969, tornen LOS TOROS, els reis del “Surf Cañí”.

SOBRE BIPOL∙ART

Bipol∙art és una associació cultural que neix a l’Hospitalet el gener del 2005 amb la intenció de ser un punt de trobada entre artistes, gestors culturals, institucions i públic.

La creació de Bipol∙art es du a terme a partir de la presa de consciència de la importància que té la difusió i la promoció cultural en la societat on vivim. La intenció és servir a artistes per a la consecució dels seus projectes, alhora que es busquen espais de debat sobre la cultura i la creació contemporània a L’Hospitalet.

Des de la seva creació, Bipol∙art ha portat a terme diversos projectes treballant tres línies fonamentals: la difusió, la formació i el suport a la creació. L’objectiu del seu treball és apropar la cultura i la creació contemporània al ciutadà, alhora que dóna suport a projectes de creació escènica. Algunes de les activitats que l’associació porta a terme, a més del festival Per Amor a L’Hart, per aconseguir els seus objectius són: tallers de creació, tallers de dansa i circ a les escoles, programació d’espectacles infantils, residències per a creadors escènics, tallers amb joves, Festa de la diversitat, La caravana a la Tecla sala... etc.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More