DÉU ÉS BELLESA, el nou espectacle de Parking Shakespeare, dirigit per Alícia Gorina
Autor: Paavo Rintala i Kristian Smeds
Traducció: Riikka Laakso i Meritxell Lucini
Direcció: Alícia Gorina
Intèrprets: Òscar Bosch, Maria Casellas, Mireia Cirera, Adrià Díaz,
Pep Garcia-Pascual, Santi Monreal, Ricard Sadurní.
Déu és Bellesa és una obra composta de vuit escenes que recreen vuit quadres pictòrics fets pel seu protagonista, el pintor finlandès Vilho Lampi. A cada quadre el pintor explora amb honestedat els límits humans i troba un motor ètic en la recerca de bellesa. La lluita del jove artista és una anada i vinguda d'entusiasmes i desil·lusions. Lampi busca respostes, però a tota arreu sent la mateixa falta de pertinença.
A més de ser un sòlid retrat de l'artista, aquesta obra és una narració sobre l'experiència de la bellesa, la recerca de la divinitat i la dificultat de ser un home. Ens mostra un ésser que té la mirada posada en l'eternitat.
Déu és Bellesa és la teatralització força fidel que el dramaturg finlandès Kristian Smeds va fer l’any 2000 de la novel·la del mateix títol de l’escriptor finlandès Paavo Rintala de l’any 1959, que, a la vegada, era una recreació lliure i personal sobre el pintor finlandès Vilho Lampi, qui va néixer a Oulu el 1898 i es va suïcidar a la mateixa localitat el 1933.
L'espectacle és una reflexió col·lectiva sobre la importància de l’art en la nostra societat i la reivindicació del valor de la bellesa. "Déu és bellesa indaga i ens posa davant dels valors (terribles) que sustenen la nostra societat occidental europea, i a més a més, ens obliga a plantejar-nos la pregunta que l’art contemporani ha de poder respondre: per què no ens hem de suïcidar." comenta Alícia Gorina, directora de l'espectacle. Déu és bellesa és un projecte de la companyia Parking Shakespeare, un treball especialment col·lectiu en el que volen fer molta recerca escènica.
"El personatge principal, verdader protagonista de l’obra, Vilho Lampi, és un personatge molt complex i complet, que al llarg de l’obra passa per un intens recorregut amb ell mateix i amb el món imprescindible per dur a terme les seves inquietuds artístiques. La seva actitud és a vegades èpica, a vegades ridícula, és poruc, obsessiu, amb grans contrasts, pot donar cares molt diferents d’ell mateix, pot esdevenir a estones molt còmic, a estones molt patètic, o molt desagradable, o irreverent, fins i tot mesquí, pot fins i tot caure malament i fer por, és megalòman i grandiloqüent. Però també és un geni, autèntic i ple d'humanitat. Per això, la proposta feta a mida per la companyia Parking Shakespare on un actor diferent encarnarà el personatge en cadascun dels quadres, és la manera més clara i contundent de donar cos i veu al nostre propi Vilho Lampi", explicaAlícia Gorina.
La companyia Parking Shakespeare, coneguda pels seus espectacles de Shakespeare a l'aire lliure, torna al Maldà amb aquest repte sobre l'exploració dels límits humans a través de l'art de la mà d'Alícia Gorina, directora teatral (Watching Peeping Tom a La Seca Espai Brossa (2015), Frontex (2014) al Teatre Nacional de Catalunya o Imatges gelades, de Kristian Smeds (2012 i 2013), Sala Beckett i Teatre Lliure, entre d'altres), membre fundador de l’Associació Artística Indi Gest i ferma defensora del teatre com a eina educativa.
Déu és bellesa, una producció de la Cia. Parking Shakespeare.
Horaris: De dimecres a divendres a les 20.30h, dissabte a les 21h, diumenge a les 18h.
Del 18 de gener al 12 de febrer de 2017.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada