Al Teatre Romea continua la temporada de La Taverna dels Bufons,
una idea original de Martí Torras Mayneris, que ell mateix dirigeix,
escrita a quatre mans juntament amb Denise Duncan
i amb traducció de Joan Sallent
El muntatge proposa una gran festa teatral en homenatge a la figura dels comediants.
Els protagonistes de l'obra: Joan Pera, Carles Canut, Dafnis Balduz i Els Berros de La Cort.
Podeu trobar l'entrevista de Carles Canut, Dafnis Balduz i Joan Pera,
en l'enregistrament del nostre programa num. 196 en aquest ENLLAÇ
Paraules del director:
El 23 d’abril de 1616, mor William Shakespeare. Aquella nit, en un racó d'un Purgatori per a músics i comediants, William Kemp (Carles Canut) i Robert Armin (Joan Pera) reben la notícia de la mort del dramaturg i confien que ell els vindrà a buscar, a salvar d’aquests llimbs tediosos on no s’hi fa ni desfà res. Però Shakespeare no arriba, ni arribarà mai.
Furgant entre noms i biografies de comediants de la companyia Lord Chamberlain’s me'n vaig topar amb dos personatges històrics que es mereixien una història: els clowns William Kemp i Robert Armin, els dos bufons de Shakespeare. Kemp i Armin van morir anys abans, i com molt sovint passa, la glòria només està destinada a alguns escollits. Com un Vladimir i un Estragó del teatre elisabetià, passen de la il·lusió a la desesperança, de la ràbia a la follia. Ningú els pot salvar de l’oblit però tenen la capacitat de resistir el seu càstig diví perquè accepten que tenen el dret a fracassar i que el millor triomf és perseverar.
Dafnis Balduz interpreta un personatge enigmàtic que desencadenarà una trama de trames on la temptació dels dos folls per salvar-se toparà amb el seu propi ego, fent que el drama i la tragèdia els acabi devorant.
Situacions, rèpliques i personatges de l’autor conviuen amb l’univers de Beckett i la música en directe dels Berros de la Cort.Cosit a quatre mans amb Denise Duncan, i traduït pel mestre Joan Sellent, aquest text inèdit està construït artesanalment a partir de totes les obres de Shakespeare. Serveixi doncs, d’homenatge als comediants, raça d’actors de vegades menystinguda, i tan necessària per fer arribar el teatre a aquells qui volen riure i abstreure’s dels problemes quotidians.
Shakespare ho sabia prou bé, i per això els necessitava a les seves obres.
Ara són els còmics qui el necessiten a ell.
(Foto TV) |
Martí Torras Mayneris, que puntualitza:
És "un treball quimèric" en el qual, sense fer un collage d'escenes, han escapçat totes les obres de Shakespeare i han unit rèpliques descontextualitzades per crear una nova història.
En aquest muntatge “hi ha un 85% de text del dramaturg anglès i la resta són enllaços que hem hagut d'utilitzar per unir-los".
Aquesta obra és un homenatge a la gent que ha fet molt perquè algunes persones arribin a l’èxit i mai ha estat reconeguda per aquesta feina. També als actors més populars que mai han tingut un paper contundent i dramàtic". En definitiva, l'espectacle "és una reivindicació als personatges secundaris".
Joan Sellent, que ha traduït les obres de Shakespeare amb què els autors han treballat, ha assegurat que encara no s'ha refet de l'impacte que li ha causat "aquesta filigrana dramatúrgica" que és La Taverna dels Bufons. "És una virgueria, és exhuberant i un invent sense precedents", ha declarat.
El projecte va néixer en un moment en què Martí Torras va trobar dos bufons històrics que representaven els personatges còmics de les obres de Shakespeare. "Aquesta història mereixia ser explicada", ha comentat Martí Torras.
La Taverna dels Bufons parla de William Kempe i Robert Armin, dos bufons expulsats de Lord Chamberlain's Men, la companyia teatral de William Shakespeare.
Aquests dos folls esperen en un purgatori a què algun dia Shakespeare es mori i els salvi de l’anonimat i de l'oblit en què viuen.
Els personatges:
Tot i que no hi ha molta informació sobre els personatges sabem que William Kempe (Carles Canut) tenia un humor més groller, havia interpretat personatges com a Bottom de Somni d’una nit d’estiu o a Falstaff. A Shakespeare no li agradava com improvisava i no suportava la seva manera de recitar el text.
Robert Armin (Joan Pera) que va ser el successor de Kempe a la companyia de Lord Chamberlain's Mens. Armin també era dramaturg i es diu que Shakespeare li robava les idees per fer els textos. A més s'han trobat tractats seus sobre el món del bufó.
William Shakespeare (Dafnis Balduz) fa el contrapunt d'aquests dos grans actors i Els Berros de la Cort animen la "festa"
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada