Obskené, companyia resident de la Sala Beckett, estrena: De carenes al cel
d’Albert Boronat i Judith Pujol
De carenes al cel forma part del cicle Mar de Miralls. Fluxos de migració a la Mediterrània, que compta amb espectacles, una exposició, xerrades i tallers
L’espectacle es podrà veure del 18 de gener al 5 de febrer i compta amb les videoprojeccions d’Alba Sotorra i la música de Marcel Bagés
El cicle permet combinar De carenes al cel amb altres propostes: El rey del gurugú, Nador i Sous la plage
La Sala Beckett continua el cicle Mar de miralls. Fluxos de migració a la Mediterrània, que va arrencar el 23 de desembre amb Odisseus. La proposta segueix amb l’espectacle De carenes al cel, d’Obskené, una de les companyies residents de la Sala Beckett aquesta temporada, juntament amb Sixto Paz.
“Anar de carenes al cel” és una expressió marítima catalana per designar el fet de navegar amb les carenes o quilla (volum submergit del vaixell) cap amunt. L’obra se situa en un territori creatiu mixt, i la dramatúrgia d’Albert Boronat i Judith Pujol i s’ha generat al voltant de materials i experiències dels propis intèrprets i la seva relació amb la Mediterrània.
L’espectacle se situa en un territori creatiu mixt, i compta amb les videoprojeccions d’Alba Sotorra, documentalista, i la música de Marcel Bagés. La dramatúrgia s’ha generat al voltant de materials i experiències dels propis intèrprets i la seva relació amb el Mediterrani. El resultat d’aquesta recerca és un artefacte composat per text, projeccions i música en directe, que proposa un punt de trobada entre la tradició i la contemporaneïtat. D’aquí emergeixen noves reflexions sobre la nostra realitat, i qüestionen la nostra relació amb temes universals com la història, el gènere o la mort.
Sinopsi
El mar es presenta com a tema però paradoxalment com a tema és inabastable. És potser per això que la nostra relació amb el mar sovint esdevé una relació de sospita. Podem seure durant hores i hores a la riba i observar-lo amb atenció esperant al final de cada onada que la següent ens porti una resposta. Tant se val, perquè el mar és el lloc on el tot es camufla de paisatge. Aquest espectacle aposta precisament perquè cadascuna de les nostres mirades sobre aquest abisme és en si mateixa una possible resposta, perquè les nostres preguntes, decisions i pors estan habitades ja per cada mite i per cada vivència, per cada dansa i cada rèquiem, per cada estadística i per cada cos sense vida jaient a la sorra… De carenes al cel és una petita mostra d’aquestes possibles mirades. Una mostra forçosament construïda sobre sospites i no sobre respostes. Sorgeix de la nostra època, un temps en el què Dionís ha estat segrestat i fins i tot les nostres ja velles sirenes canten desafinades.
Altres espectacles de Mar de Miralls
A més, la programació del cicle compta amb tres espectacles que es podran veure en divendres i dissabtes durant tres setmanes consecutives: El rey del Gurugú (20 i 21 de gener), Nador (27 i 28 de gener) i Sous la Plage (3 i 4 de febrer). Si un espectador ve a un d’aquests espectacles a les 19h, es pot quedar a la funció De carenes al cel amb un descompte del 50% en la seva entrada.
Mar de Miralls fora de l’escenari
La Beckett vol promoure un context obert de reflexió i debat, abordant-lo tant des d’una perspectiva artística com històrica, social i política. Espectacles, testimonis en primera persona, xerrades i trobades ens serviran per ampliar la mirada i per entendre millor la qüestió migratòria, que ha esdevingut un dels assumptes culturals i socioeconòmics més importants de la política comuna en els darrers anys.
La Sala Beckett serà punt de trobada d’experiències i reflexions al llarg del cicle. L’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) ha participat activament en la programació de Mar de Miralls. Entre les propostes de l’IEMed destaquen tres xerrades al voltant del Mar Mediterrani. Els diumenges 29 de gener i 5 de febrer se celebrarà un taller per a nens i nenes a partir de contes sobre el fet de migrar.
El cicle comptarà també amb una exposició amb les instantànies de Ruido Photo, col·lectiu d’imatge documental que fa 10 anys que mostra problemàtiques socials. La mostra El fang d’Europa copsa la cruesa del pas de frontera i la vida als camps de totes aquelles persones que s’han vist obligades a marxar de casa seva, i es podrà veure del 16 de gener al 5 de febrer a la Sala d’assaig. Els seus responsables també oferiran una xerrada el dia 19 de gener.
La Sala Beckett dóna suport a les campanyes campanya Casa nostra, casa vostra i STOP Mare Mortum, sumant-se a les activitats que hi ha previstes arreu del país amb l’objectiu de denunciar la situació que viuen les persones refugiades i migrants, aconseguir la sensibilització i mobilització de la ciutadania de Catalunya i pressionar les institucions catalanes perquè impulsin polítiques d’acollida reals i efectives.
La companyia Obskené
La companyia Obskené, fundada el 2008, treballa amb ganes d’arriscar en projectes de creació innovadors. Per a ells, la creació es basa en l’exploració de les diferents disciplines que formen les arts escèniques, entenent-les com un autèntic treball en equip. Obskené es refereix a obscè, paraula que en la seva arrel grega vol dir fora (ob-) d’escena (-scè). La companyia Obskené vol mostrar en escena allò que fins ara s’ha amagat darrere el teló de fons. Busquen una creació obscena, descarada i contemporània.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada