divendres, 9 de gener del 2015

Ölelés al Mercat de les Flors

L’emblemàtic espectacle Ölelés celebra els seus 10 anys 
amb un remuntatge al Mercat de les Flors
del 9 al 18 de gener

El muntatge arribarà a les 100 funcions, sumant el públic de Barcelona als 22.000 espectadors de 25 països que ja han vist el muntatge

La productora Alta Realitat, liderada per Ferran Audí i Raül Perales i els ballarins Jordi Cortés i Damián Muñoz celebren així els 10 anys de trajectòria d’Ölelés

Durant la reposició es podrà veure el curtmetratge que es va realitzar sobre el muntatge, Coup de Grâce,de la directora Clara Van Gool i una exposició que repassa el periple del muntatge 

La productora Alta Realitat recupera un espectacle, que va marcar la dansa catalana ara fa 10 anys. El 2004, Damián Muñoz i Jordi Cortés s’aliaven per dur sobre l’escenari una obra pertorbadora i bonica, que va ser aclamada per la crítica i que avui avalen més de 100 funcions, diverses gires internacionals i reconeixements de tot tipus, entre ells el Premi Ciutat de Barcelona pel Millor espectacle de dansa 2004. Aquest trajecte tan poc habitual en una disciplina com la dansa hauria estat possible sense una tercera persona: Raül Perales, actor, productor i realitzador audiovisual d’Alta Realitat, que va confiar des del primer moment en la proposta artística i la va projectar més enllà dels espais reservats a aquesta art. Així va projectar Ölelés, aconseguint que creués fronteres i llenguatges per passar de la literatura a l’escena i d’aquí al cinema.

Activitats paral·leles

La reposició s’acompanyarà d’una exposició que reflecteix el periple de l’obra, i que tindrà lloc al mateix hall de la sala Pina Bausch. La mostra inclou fotos, cartells, recull de premsa i articles, vídeos i peces de roba. A més a més, es projectarà Coup de Grâce, curtmetratge en què es va convertir l’obra el 2009. Se’n farà un passi cada dia del 9 al 18 de gener excepte el divendres dia 15, a la sala de projeccions del Mercat de les Flors, una hora abans de la funció. 

Dos amics, quaranta ants després

Olelés mostra el retrobament de dos amics després de quaranta anys de distanciament físic i espiritual, tot i haver estat com germans quan eren joves. En aquest nou rencontre voldran solucionar aquell conflicte del passat que els va distanciar. Un diàleg que relaciona ölés (en hongarès, matança) i ölelés (petó), dues paraules que s’assemblen i tenen la mateixa arrel en aquesta llengua. L’obra que s’inspira en L’última trobada de Sandor Márái, i proposa un format poc habitual com és un duet entre dos homes. Com els dos personatges, Damián Muñoz i Jordi Cortés es retroben a Barcelona, en aquest cas 10 anys després, per recuperar aquesta peça única.

10 anys d’història

La idea d’Ölelés va ser de Damián Muñoz, que va fer arribar la novel·la a Jordi Cortés per proposar-li un duet que partís de la història, tot i que encara no es coneixien personalment. Al cap de poc, però, els dos ballarins van coincidir a l'espectacle de Muñoz Tres Tristes Striptease, on Cortés va col·laborar com assessor de moviment. Així va començar una història que de seguida es va creuar amb la productora Alta Realitat i Raül Perales, que van apostar fort en el projecte des del primer moment.

Ölelés es a gestar a l'Estruch de Sabadell, on es va assajar i es va fer una preestrena el 2004. Als inicis, l’espectacle va comptar amb la col·laboració de la Maria Muñoz de MalPelo com assessora artística, a qui es va demanar que donés una visió externa. Posteriorment la companyia va fer residència en col·laboració amb Teater Fabrik de Potsdam (Alemanya), on va tenir lloc l’estrena de l’espectacle el maig del 2004.

A partir de llavors, tot va anar rodat: l’espectacle va passar per Elgoibar (Euskadi) i Barcelona, on va tenir un gran èxit i va prorrogar. El 2005 va fer gira per tot el territori nacional espanyol, i posteriorment es va poder veure a Colòmbia, Equador, Mèxic, Guatemala, Honduras, El Salvador, Costa Rica i Panamà. Una segona gira el 2006 va portar l’espectacle a Filipines, Índia, Xina, Corea, Vietnam, i el 2007 va girar pels EUA (Los Angeles, Miami, Nova York) i Canadà. El 2009 va ser el torn de la vella Europa, Israel i per Orient Mitjà.

El 2009 es va començar a treballar en l’adaptació cinematogràfica, dirigida per Clara von Gool. La productora KeyFilm (Països Baixos) va crear un curtmetratge de dansa que es va titular Coup de Grâce. El curt va guanyar diversos premis, entre els quals el de Millor Curtmetratge de la Secció Noves Visions del Sitges 2011 Festival Internaciona de Cinema Fantàstic de Catalunya o el Millor Curt D’Art del Festival de Cinema de Girona 2012. També va quedar finalista, nominat al premi al Millor Curtmetratge en la V edició dels premis Gaudí de l’Akadèmia del Cinema Català.

La productora: Alta Realitat

Alta realitat és una entitat cultural especialitzada en la creació i producció d’espectacles, amb un objectiu molt definit: advocar per formes de creació innovadores, per textos contemporanis, nous autors i per la complementació i barreja de disciplines artístiques, tot sempre dins el marc d’una forta vocació multicultural, internacional i humanista.



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More