dilluns, 23 d’octubre del 2017

El metge de Lampedusa, al Lliure


XICU MASÓ INTERPRETA A PIETRO BARTOLO A EL METGE DE LAMPEDUSA, 
UNA OBRA SOBRE ELS REFUGIATS DIRIGIDA PER MIQUEL GORRIZ


El muntatge és una adaptació de Llàgrimes de Sal, autobiografia de Pietro Bartolo, metge que fa més de 30 anys que viu a Lampedusa i que ha dedicat aquests últims anys a ajudar i acollir refugiats

L’obra s’estrenada a Temporada Alta, 
fa temporada a l'espai Lliure del Teatre Lliure de Montjuïc fins el 12 de novembre

“Europa, de moment, no els salva però els veïns de Lampedusa, fidels a la Llei del Mar, sí que ho fan. Un cop a l’illa, el doctor Bartolo és el primer que els acull, que els visita i que els cura, si pot. Però sobretot, els escolta” Xicu Masó

El Metge de Lampedusa, text basat en la novel·la Llàgrimes de Sal, relat de la vida del metge Pietro Bartolo escrita per la periodista Lidia Tilotta. Anna Maria Ricart n’ha fet l’adaptació i la dramatúrgia i Miquel Gorriz ha dirigit a Xicu Masó, que es posa a la pell del metge a Lampedusa. 

A El Mege de Lampedusa Xicu Masó s’ha fet seva la veu i la memòria del doctor Bartolo per fer entendre al públic la urgència de la catàstrofe dels refugiats. Bartolo fa trenta anys que és metge en aquesta illa italiana situada davant la costa de Tunísia i amb la seva feina s’ha convertit en un exemple de coratge, compromís i dignitat. Des del bell mig del Mediterrani acull els refugiats desplaçats a la força i escolta les seves històries de misèria, persecució i por. La Llei del Mar obliga a salvar qualsevol persona que s’estigui ofegant, qualsevol persona i en qualsevol circumstància. Aquesta llei la coneixen bé els habitants de Lampedusa, que, encapçalats per Pietro Bartolo, són els primers d’acollir-los, escoltar-los i acompanyar-los.

Xicu Masó és actor i director de teatre amb una extensa trajectòria. Es va formar al Teatre Lliure de Barcelona com a ajudant de direcció de Fabià Puigserver i Lluís Pasqual. El 1977 va fundar el Talleret de Salt, l’escola de teatre El Galliner de Girona i la productor a La Mirada. 

Miquel Gorriz és membre del Teatro Fronterizo i va debutar com actor l’any 1986 amb José Sanchis Sinisterra i l’obra Ñaque o de piojos y actores, i com a autor i director amb Sergi Belbel i l’espectacle Minim.mal Show. Ha treballat amb la majoria de productores del país i els seus muntatges són habituals a les sales, teatres i festivals més importants de casa nostra. L’any passat va estrenar ART, de Yasmina Reza a Temporada Alta, muntatge que posteriorment va fer temporada al Teatre Goya i ara torna al Festival. Anna Maria Ricart, responsable de l’adaptació de la novel·la i la dramatúrgia d’El metge de Lampedusa, és llicenciada Direcció i Dramatúrgia per l’Institut del Teatre de Barcelona i en Ciències de la Informació per la UAB. Ha realitzat diversos cursos a l’Obrador de la Sala Beckett amb Xavier Albertí, Victoria Szpunberg, Carles Batlle, David Plana, Lluís Hansen i Silvina Sabater. Enguany és una de les participants del VII Torneig de Dramatúrgia.

El metge de Lampedusa és una coproducció de Temporada Alta amb el Teatre Lliure i Punt produccions teatrals s.l

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More