dimarts, 13 de juliol del 2021

Xavier Albertí tanca vuit anys al capdavant del TNC




Aquest 31 de juliol de 2021 Xavier Albertí tanca vuit anys al capdavant del Teatre Nacional de Catalunya. 

Hi va entrar el 2013 enmig d’una de les pitjors crisis econòmiques viscudes i marxa en plena crisi sanitària i social. Malgrat els temps convulsos, Albertí ha sigut fidel al seu projecte i el públic ha respost de manera excel·lent a la proposta. 

La prioritat de Xavier Albertí com a director artístic del Teatre ha estat treballar perquè el TNC, a més a més de la producció i exhibició d’espectacles, sigui, per sobre de tot, un espai de trobada on la ciutadania pugui pensar, comprendre millor i repensar les dinàmiques ètiques i ideològiques que han configurat i configuren la nostra societat. 

En vuit temporades, el TNC ha aplegat un total d’ 1.042.714 espectadors/es: 826.122 espectadors/es al Teatre i 216.592 espectadors/es a les gires (a data 12 de juliol de 2021). També ha tancat la majoria de les temporades per damunt del 80% d’ocupació i ha assolit el seu rècord històric d’abonats al Teatre: 5.503 persones es van abonar a la temporada 2019-2020. Propiciar una convivència de públics molt diversos, i que conflueixin en la seva pluralitat, ha estat possible gràcies al conjunt global de l’activitat del TNC: des de la temporada 2013-20214 fins a l’actual, el Teatre Nacional de Catalunya haurà acollit 189 espectacles, 2.038 activitats paral·leles als espectacles i haurà publicat fins a 465 obres teatrals.

Dels 189 espectacles programats, 43 són obres de teatre contemporani autòcton, 35 de patrimoni teatral autòcton, 30 de teatre clàssic universal, 20 de teatre familiar, 19 de teatre contemporani universal, 12 de música, 12 de dansa, 11 espectacles multidisciplinaris/social i 7 de circ. El gran gruix de la programació han estat les obres de teatre contemporani autòcton: 43 obres les quals han aplegat més de 145.000 espectadors i espectadores.

En una iniciativa conjunta amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Temporada 2019-2020 el TNC recuperava les gires pròpies del Teatre. Així, com a capçalera del Sistema d’Equipaments Escènics i Musicals (SPEEM), el TNC acomplia un dels seus objectius: donar a conèixer les seves produccions més enllà de la ciutat de Barcelona. D’aquesta manera es contribueix a la descentralització de la cultura i s’aconsegueix que la programació d’un equipament nacional de referència arribi a públics més diversos.

Xavier Albertí va entrar al Teatre Nacional de Catalunya amb Taxi... al TNC!, l’espectacle inaugural de la Temporada 2013-2014, i marxa dirigint L’Emperadriu del Paral·lel, una obra de Lluïsa Cunillé en què l’autora esdevé la primera dramaturga viva a estrenar un text propi a la Sala Gran. I és que, a més, durant aquest temps també s’ha assolit la paritat en les programacions del TNC.

Taxi... al TNC! es va programar amb finalitats benèfiques i va recaptar més de 45.000 euros, els quals es van destinar íntegrament al programa social Apropa Cultura. Al llarg d’aquestes vuit temporades les obres de caire social s’han anat integrant dins de la programació habitual del Teatre: Tu no surts a la foto, A cor obert (Un viatge coral a l'interior de Descabelladas), Fuck in progress, Llull a la ciutat nova, Kalimat (paraules) són alguns exemples, o altres espectacles com Mur i Mare de sucre, ambdós amb repartiments inclusius i èxits rotunds de públic i crítica.

L’activitat editorial del TNC ha estat un altre dels punts forts d’aquest projecte artístic. Al llarg de les vuit temporades, l’augment de la producció editorial del TNC així com la participació en els clubs de lectura organitzats conjuntament amb les Biblioteques públiques de la Generalitat de Catalunya han fet que el TNC esdevingui un projecte editorial de referència així com el primer editor de textos teatrals al nostre país. Pel que fa a l’activitat editorial, en total s’han publicat 465 obres de textos teatrals gràcies molt especialment a Arola Editors i a altres editorials com L’Avenç, Comanegra o Quaderns Crema.

El programa ‘Llegir el Teatre’ neix de la mà de Xavier Albertí l’any 2013 i és una col·laboració entre el TNC i el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Des que el programa va engegar la temporada 2013/14­ amb 13 biblioteques, s’ha assolit una participació de fins a 119 biblioteques, s’hi han llegit 61 textos d’estils diversos del patrimoni català i universal, clàssic i contemporani (Sagarra, Rodoreda, Cunillé, Rosich, Lorca, Lope de Vega, Molière, Shakespeare, Wilde, Kane, Koltès, etc.) i ha acumulat més de 12.000 lectors únics.

Una altra de les funcions del TNC com a servei públic és redescobrir i promoure el patrimoni teatral català. Gràcies als epicentres patrimonials, des del 2013 el TNC ha dedicat cada temporada a un determinat autor o gènere teatral que, per les raons que siguin, havien quedat fora del cànon teatral català malgrat la seva rellevància artística. Al seu voltant s’han programat diversos espectacles, activitats i publicacions per normalitzar la seva presència en el panorama teatral. Els epicentres patrimonials ens han ajudat a acostar-nos a alguns moments o algunes de les figures clau per entendre el teatre català modern: Epicentre Pitarra; Epicentre L’origen de l’oblit. El teatre català durant el primer franquisme; Epicentre Guimerà; Epicentre Brossa, variacions i varietats; Epicentre Lluïsa Cunillé; Epicentre Santiago Rusiñol, Epicentre Pioneres i Epicentre Paral·lel, anys vint.

Durant aquests vuit anys s’han pogut executar diverses millores quant a accessibilitat, com per exemple la instal·lació de l’anell d'inducció magnètica o bucle magnètic, l’adaptació de camerinos per a artistes amb mobilitat reduïda o la programació habitual de funcions accessibles, amb audiodescripció i subtitulació (68 funcions).

Agrair la confiança que el públic ha dipositat en aquest projecte i haver-se bolcat completament al TNC: gràcies al públic més fidel, els abonats, i al públic en general, que des del 2013 ha baixat a una mitjana d’edat de 48 anys i ha duplicat la venda d’entrades de públic jove (menors de 35 anys). El projecte va arrencar amb la voluntat que els ciutadans i ciutadanes es fessin seu aquest Teatre i el sentissin com un equipament cultural públic de primer ordre. 

Durant vuit anys s’ha treballat per fer-ho realitat, i s’han dedicat tots els esforços a fer del TNC un referent important que ens ajudi a pensar i repensar millor la nostra identitat col·lectiva, des d’un sòlid compromís ètic amb la nostra societat. Gràcies per acompanyar-nos-hi!

Parlant de la temporada 2019-2020

Per par del nostre programa només podem tenir paraules d'agraïment per l'atenció que sempre ens ha dispensat, concedint-nos llargues entrevistes en el seu despatx per parlar-nos de les noves programacions de cada temporada.

Moltes gràcies, Xavier Albertí, per a la teva amabilitat i la deferència que sempre ens has mostrat.

Et desitgem la millor de les sorts en tot el que et proposis tirar endavant.

                      Entrevista que ens va concedir per parlar de la temporada 2018-2019








0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More