dijous, 27 de febrer del 2014

"Doña Rosita la Soltera" al TNC


“DOÑA ROSITA LA SOLTERA” 

o El lenguaje de las flores, de Federico García Lorca 
es representa a la sala gran del TNC.

El seu titol ja ens diu molt sobre allò que ha de venir o no ha d’arribar mai. El tracte de respecte “Doña” no acaba de lligar amb el diminutiu “Rosita”, ni aquest nom de noia jove amb el de “Soltera”.

El subtítol tampoc és aleatori; “El lenguaje de las flores”, que ens porta immediatament a un univers provincià i, fins i tot, d'innocent cursileria.

Federico García Lorca va mantenir un estret vincle amb la ciutat de Barcelona, a on arribaria a estrenar dues de les seves obres més emblemàtiques: “Mariana Pineda” i “Doña Rosita la Soltera”. Aquesta última  fou estrenada l’any 1935, per la companyia de Margarida Xirgu al Teatre Principal Palace de Barcelona, essent l’ultima obra que estrenaria en vida.

Es dona la curiositat de que, quan Margarida Xirgu protagonitzava “Doña Rosita la Soltera”, rebia diàriament un ram de flors. Es tractava d’un regal de les floristes de la Rambla. Com a mostra del seu agraïment, Lorca les va convidar el 22 de desembre de 1935 a una representació especial.  Al final, Federico García Lorca, els va dedicar unes paraules i acabà dient: “Amigas floristas, con el cariño con que os saludo bajo los árboles como transeúnte desconocido, os saludo esta noche aquí, como poeta, y os ofrezco, con franco ademán andaluz, esta rosa de pena y palabras: es la granadina Rosita la Soltera” (declaracions recollides als diaris L’Instant (24/12/1935) i La Publicitat (25/12/1935).

Entre les assistents es trobava l’àvia de les actuals propietàries de Flors Carolina, cinquena generació d’una família de floristes de Barcelona que va obrir una parada l’any 1888 a La Rambla. Com a homenatge a tot aquest col·lectiu, la directiva del TNC va considerar que era molt adient celebrar la presentació d’aquest muntatge a la mateixa Rambla i més concretament a aquesta parada.


Un ampli repartiment de 14 actors i actrius, encapçalat per Carme Elias, Mercè Arànega, Enric Majó i Nora Navas.... donen veu als  versos d’aquesta obra, que es podrà veure a la sala gran del TNC fins el 6 d’abril. 


Mercè Aránega, Joan Ollé, Nora Navas, Enric Majó i Carme Elias

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More