dimarts, 28 de novembre del 2017

Guanyadors Premis Butaca

Ahir 27 de novembre, al Mercat de les Flors,
 es va celebrar la gala de lliurement de la 
XXIII edició dels Premis Butaca de Teatre de Catalunya

Uns premis que es concedeixen per votació popular


Jane Eyre: una autobiografia, L’ànec salvatge i Scaramouche, 
els espectacles més premiats.

Foto de família dels guardonats

Ariadna Gil i Abel Folk 
s’emporten el Butaca a millor actriu i el Butaca a millor actor de repartiment
 per Jane Eyre: una autobiografia

Lluís Homar, Butaca a millor actor per Ricard III

L’ànec salvatge s’alça amb els reconeixements a millor muntatge, 
millor direcció per Julio Manrique i millor escenografia per Lluc Castells

Scaramouche s’endú sis de les vuit nominacions a les que optava: 
millor musical, millor actor en musical per Ivan Labanda, 
millor actriu en musical per Ana San Martín, 
millor caracterització, millor vestuari i millor composició musical

Elisabeth Casanovas, Butaca a millor actriu de repartiment
 per La senyora Florentina i el seu amor Homer

El Butaca al millor text ha estat per Joan Yago, autor de Fairfly 
que també ha guanyat en la categoria a espectacle de petit format

Josep Maria Flotats va recollir el Butaca Honorífic Anna Lizaran 
en reconeixement a la seva trajectòria

L’ànec salvatge ha estat escollit el millor muntatge de l’any segons la decisió del públic que ha votat els Premis Butaca, que també han reconegut el seu director, Julio Manrique. El muntatge es disputava el premi com a millor obra de l’any amb Jane Eyre: una autobiografia, Boscos, Art, Federico García, In memoriam. La quinta del biberó, El preu, Els tres aniversaris, Davant la jubilació, La senyora Florentina i el seu amor Homer i Ivanov. Són dues de les vuit nominacions a les que optava a les que s’hi suma el Butaca a millor escenografia per Lluc Castells. Jane Eyre: una autobiografia ha aconseguit dues de les vuit nominacions en què competia, amb el Butaca a millor actriu per Ariadna Gil i el Butaca millor actor de repartiment per Abel Folk. Scaramouche s’ha fet amb sis de les vuit nominacions a les que optava: millor musical, millor actor en musical per Ivan Labanda, millor actriu de musical per Ana San Martín, millor composició musical per Albert Guinovart, millor caracterització per Eva Fernández, i millor vestuari per Montse Amenós (que també competia en aquesta categoria per Gente Bien). 

Ivanov, el tercer espectacle teatral millor situat amb cinc nominacions a millor muntatge, direcció per Àlex Rigola, actor per Joan Carreras, actor de repartiment per Andreu Benito i millor disseny de so ha marxat amb les mans buides.

Lluís Homar, que ja va estar nominat l’any passat com a millor actor, s’ha endut el Butaca pel seu paper a Ricard III, imposant-se a Ernest Villegas per Un obús al cor, Ivan Benet i Pablo Derqui per L’ànec salvatge, Joan Carreras per Ivanov i Pep Cruz per Davant la Jubilació. En la categoria de millor actriu, Ariadna Gil ha passat per davant de Marta Marta Angelat i Mercè Arànega, per Davant la jubilació, Anna Azcona per Cúbit, Rosa Boladeras per Els tres aniversaris i Muntsa Alcañiz per Abans que arribi l’alemany.

El seu company Abel Folk, en la categoria d’actor de repartiment, s’ha avançat a Victor Pi per L’Inframon, Enric Auquer per In Memoriam. La quinta del biberó, Andreu Benito per Ivanov, Lluís Marco per El preu, i Javier Beltrán per L’Hostalera. En categoria femenina, Elisabeth Casanovas per La senyora Florentina i el seu amor Homer s’ha imposat a Elena Tarrats per L’ànec salvatge, Mima Riera per La treva, Carme Elias per Ricard III, Pepa López per Jane Eyre: una autobiografia: una autobiografia i Mar Ferrer per El miracle d’Anne Sullivan..

Albert Guinovart amb Scaramouche ha desbancat Clara Peya, que ja va estar nominada l’any passat per Homes foscos, i que enguany que optava a dos premis Butaca a la millor composició musical amb les nominacions per Jane Eyre: una autobiografia: i Renard o el Llibre de les bèsties. Joan Vives per Gente Bien completava la llista de nominats en aquesta categoria.

Fairfly s’ha endut dos dels tres premis als que optava: el Butaca al millor espectacle de petit format i el Butaca a millor text per Joan Yago. Les dones sàvies, L’electe, Dansa de mort, Somni d’una nit d’estiu i Cúbit competien amb aquest muntatge en la categoria de petit format. Yago s’ha imposat com a autor a Josep Maria Miró, que ja va estar nominat l’any passat per Neus Català, un cel de plom i enguany per Cúbit, a Clàudia Cedó per L’home sense veu i a Ramon Madaula per L’electe. 

El Butaca a millor espectacle de dansa ha anat per Sweet Tyranny de Pere Faura, que ha deixat fora del podi Èpica d’Aimar Pérez Gall, Time takes the time times take de Guy Nader i R.E.M. de Manuel Rodríguez.

La producció del Teatre Lliure i Teatre Obligatori Renard o el llibre de les bèsties ha estat el millor espectacle per a públic familiar i Birdie d’Agrupación Señor Serrano s’ha endut el Butaca a noves dramatúrgies. En les categories tècniques s’han imposat Pep Barcons pel disseny de llums de Boscos i Roc Mateu i Igor Pinto pel disseny de so d’In memoriam. La quinta del biberó

Josep Maria Flotats ha recollit el Butaca Honorífic Anna Lizaran en reconeixement a la seva trajectòria, aquí i fora del país, portant el talent català al món i per la seva aportació i expertesa en la construcció d'una estructura de teatre públic de país, tant en la seva etapa al capdavant de la Companyia Flotats al Poliorama com en l'inici del Teatre Nacional de Catalunya.

Palmarès XXIII Premis Butaca

MUNTATGE TEATRAL:   L'Ànec salvatge (Teatre Lliure)

PETIT FORMAT:   Fairfly (La Calòrica)

DIRECCIÓ:  Julio Manrique (L’ànec salvatge)

MUSICAL:  Scaramouche (Dagoll Dagom)

DANSA:  Sweet Tyranny (Pere Faura)

PÚBLIC FAMILIAR:  Renard o el Llibre de les bèsties (Teatre Lliure / Teatre Obligatori)

ACTOR:   Lluís Homar (Ricard III)

ACTRIU:  Ariadna Gil (Jane Eyre: una autobiografia)

ACTOR REPARTIMENT:  Abel Folk (Jane Eyre: una autobiografia)

ACTRIU REPARTIMENT:  Elisabeth Casanovas (La senyora Florentina i el seu amor Homer)

ACTOR EN UN MUSICAL:  Ivan Labanda (Scaramouche)

ACTRIU EN UN MUSICAL:  Ana San Martín (Scaramouche)

ESCENOGRAFIA:  L’ànec salvatge (Lluc Castells)

VESTUARI:  Scaramouche (Montse Amenós)

DISSENY DE LLUMS:  Boscos (Pep Barcons)

CARACTERITZACIÓ:  Scaramouche (Eva Fernández)

SO o ESPAI SONOR:  In memoriam. La quinta del biberó (Roc Mateu / Igor Pinto)

MOLTES FELICITATS A TOTS ELS GUARDONATS!!!


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More