dimarts, 8 de setembre del 2020

Sala Atrium nova temporada



TEMPORADA 2020-2021

Després de molts mesos d'inactivitat Sala Atrium obrirà Dimecres 16 de setembre al 50% d'ocupació i ja avancen alguns noms i títols.

L'encarregada de donar el tret de sortida és P.A.U. Paisatges Als Ulls. Teatre documental on els protagonistes no són actors ni actrius sinó tres persones migrades que han creuat el Mediterrani en pastera i ens parlen en primera persona. Creiem que no podíem deixar escapar l'oportunitat de reprogramar aquest espectacle que ens va corprendre la temporada passada al Teatre Eòlia i segueix sent malauradament sempre de terrible actualitat.

Ens diuen que repesquen obres de la temporada passada que no es van poder arribar a veure com: De dol de Queralt Riera que estarà en cartell el proper mes d'octubre i La volta al Món en 80 ties que tornarà al Nadal després d'haver-se estrenat i cancel·lat el passat mes de març.

Al novembre s'estrenarà una coproducció pròpia juntament amb Temporada Alta, M’hauríeu de pagar de Jordi Prat i Coll, tres monòlegs sobre la soledat amb Àurea Márquez, Albert Pérez i Francesc Cuéllar / Carles Roig

A partir del gener començarà la celebració dels 10 anys de Sala Atrium. Han arribat a la dècada i volen celebrar-ho amb alguns dels espectacles del seu repertori, aquesta temporada serà JÚLIA dirigida i adaptada per Raimon Molins que tornarà renovada i actualitzada. I si finalment els deixen venir des de Mèxic, al març podrem tornar a gaudir de Vaca 35 i el seu exitós Lo único que necesita una gran actriz es una gran obra i las ganas de triunfar, dins de la programació excepcional De GREC a GREC.

A la primavera oferiran un cicle sobre la figura de Víctor Català on s'estrenarà Solitud a Stromboli: Somnis, Signes i Símbols un monòleg dirigit per Imma Colomer i interpretat per Fina Rius; i com no podia ser d'una altra manera tornarem a gaudir de la fantàstica adaptació de la Infanticida que n'han fet Marc Rosich i Clara Peya, sens dubte un dels grans èxits que van tenir la temporada passada.

Aquesta temporada a més tindrem doble ració del Cicle de creació escènica DespertaLab que organitzen conjuntament amb la Nau Ivanow, a causa de la cancel·lació de l'edició d'enguany, el 2021 es veuran les propostes d'ambdues edicions.


P.A.U. Paisatges Als Ulls obre temporada a Sala Atrium. Teatre documental on els protagonistes no són actors ni actrius sinó tres persones migrades que han creuat el Mediterrani en pastera i ens parlen en primera persona.

P.A.U. Paisatges Als Ulls porta a l'escenari la història de tres testimonis reals, tres persones migrades del Senegal: la Yacine, en Soly i en Dabo o en Lamine -que aniran alternant funcions-. L'espectacle ens mostra aquesta realitat tantes vegades disfressada pels mecanismes del poder: A través dels seus viatges explicats en primera persona coneixerem la realitat de milers d'immigrants que com elles han creuat el Mediterrani en pastera a la recerca d'un futur somiat ple d'oportunitats, aquesta vegada però en coneixem els noms propis i les podem sentir explicar-ho.

Des de l'escenari ens donaran respostes a algunes de les preguntes que des dels nostres llocs de privilegi ens fem: Per què ho van fer? Què significa abandonar la teva terra per buscar una vida millor? A quin preu? És Europa realment la terra promesa? Qui eren abans de partir? Qui són ara? I qui volen arribar a ser?

Carolina LLacher és la responsable de portar a l'escenari aquestes històries i donar-los l'altaveu per fer-nos refelxionar en aquesta necessària peça de teatre documental. Ella en firma la direcció i dramatúrgia juntament amb Martí Costa. En les seves pròpies paraules explica:

'Davant un món hipòcrita que es fa el sord i el cec davant el sistema atroç que ens devora, proposem el teatre com a espai trinxera on reflexionar i resistir de manera col·lectiva. El teatre com a lloc de trobada entre els uns i els altres que permeti acostar-nos, lluny de prejudicis. Posar en escena històries de vida reals i explicar-les sense tabús és una escletxa de llum on, potser, trobar alguna resposta. Els protagonistes de la peça ens parlen de la seva història i, a través d’ella, parlen de nosaltres. Dels blancs i els seus privilegis i d’una Europa sense ànima.'

El teatre com a trinxera, el teatre com a espai de resistència davant un món atroç que cada vegada més ens recorda a un temps passat i fosc.

P.A.U. Paisatges Als Ulls és un espectacle on el pes recau en els seus protagonistes i en la força dels seus relats i per ajudar-los Laura Sanz ha dissenyat una esceonagrfia senzilla però efectiva on la sorra hi té un paper simbolic. L'espectacle està acompanyat de projeccions i per la música en directe d'una guitarra elèctrica tocada pel mateix responsable de l'espai sonor, Josep Maria Barrufet. Anna Espunya és l'encarregada del disseny de llums.

Aquestes són les veus protagonistes de l'espectacle:

YACINE DIOP (Thies, el Senegal, 1994)
Titulada en Grau Mitjà en Ajudant de cuina a Almeria. Després de diverses experiències en el camp de la restauració, el 2016 arriba a Barcelona i treballa com a Cap de Cuina en el Restaurant Mescladís.

MALAMINE SOLY (Casamance, el Senegal, 1984)
L’any 2008 arriba a Barcelona i realitza diversos cursos de cuina fins que, finalment, s’insereix a l’equip del Restaurant Mescladís on va arribar a ser coordinador de personal. Actualment es dedica a la direcció de la seva associació “DUNIA KATO” i lidera diversos projectes de sensibilització social i cooperació internacional en el camp de la migració.

DABO MALANG (Goudomp, el Senegal, 1990)
L’any 2014 arriba a Barcelona i realitza diversos cursos en el camp de serveis de manteniment, electricitat i la restauració. Realitza cursos de castellà obtenint un nivell alt de comprensió, escriptura i parla. Actualment i després de realitzar varies treballs, treballa a la Parròquia Santa Anna com a conserge i cap de manteniment.

LAMINE BATHILY (Thiadiaye, el Senegal, 1989)
Va arribar a Barcelona a l’edat de setze anys i va estar-ne deu treballant en la venda ambulant. És cofundador del Sindicat de Manters del qual va exercir de portaveu i amb el qual també ha fet xerrades i altres accions divulgatives com a activista pels drets de les persones migrants. Actualment, després de formar-se com a cuiner, combina la seva feina en l’hostaleria amb la seva tasca en la marca de roba Top Manta, de la qual també n’és cofundador.

P.A.U. Paisatges Als Ulls es va poder veure al novembre de 2019 dins la programació del Teatre Eòlia -també en són coproductors de l'espectacle-, i el passat mes de febrer a Yeumbeul, situat a la banlieue de Dakar –la capital del Senegal–. Part de l'equip va tornar al seu país per explicar les seves històries, aquesta vegada a la seva gent, als seus familiars i coneguts, parlant-los de tu a tu i en wòlof la seva pròpia llengua. A Yeumbeul no eren manters o immigrants il·legals sinó en Dabo i el Soly, un noi del barri que va estar a punt de morir dues vegades i ha tornat per narrar-ho.

P.A.U. Paisatges Als Ulls es va poder veure el passat mes de febrer a Yeumbeul, situat a la banlieue de Dakar –la capital del Senegal–.


SINOPSI:

Tots venim d’un sol ventre on es van originar les primeres cèl·lules vives. És ancestral i de color blau: el mar. Avui, el mar, que hauria de ser l’inici de la vida, és mort i segrest.

P.A.U. Paisatges Als Ulls parteix de la premissa que l’estat del mar reflecteix l’estat de l’ànima de la societat. Sobre l’escenari no hi ha actors, sinó persones que han creuat una mar buscant la llibertat. I és sobre l’escenari on troben un lloc per connectar i verbalitzar experiències de vida que, per l’espectador, es poden sentir com a pròpies. Els protagonistes ens explicaran la seva història de vida a través dels paisatges que els travessen: com va ser la travessia pel mar, qui eren abans de deixar el seu país d’origen, qui són ara i qui volen arribar a ser. Quina idea tenien d’Europa i quina en tenen ara.

Un espectacle de teatre necessari que busca ser un pont de comunicació i un lloc de trobada. El teatre com a trinxera, el teatre com a espai de resistència davant un món atroç que cada vegada més ens recorda a un temps passat i fosc.

FITXA ARTÍSTICA
IIntèrprets: Malamine Soly, Yacine Diop, Dabo Malang/Lamine Bathily i Ariadna de Vilar
Idea original: Carolina Llacher
Dramatúrgia i direcció: Carolina Llacher i Martí Costa
Música en directe i espai sonor: Josep Maria Barrufet
Espai escènic: Laura Sanz
Il·luminació: Anna Espunya
Fotografia: María Martín Marín i Adrià Losa
Disseny editorial i gràfic: Adrià Losa
Teaser i vídeos: Blai Mateu
Un espectacle produït per La Fam de la Fera i Eòlia I+D

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More