dijous, 22 de gener del 2015

Dissabte comença el 20è Barnasants


L’homenatge a Ovidi Montllor de Toti Soler, Joan Massotkleiner i Gemma Humet 
inaugurarà el 20è Barnasants aquest dissabte.

Més de 100 concerts en 81 dies.


El recital dóna el tret de sortida a més d’un centenar de concerts que es distribueixen arreu dels Països Catalans fins al 14 d’abril

Ovidi, poema sense acabar, tindrà lloc a l’Auditori Municipal de Terrassa i comptarà amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell i l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart 

La imatge gràfica del festival, cinc muntatges i una obra de teatre seran els homenatges a la figura del cantautor desaparegut ara fa vint anys 

Dissabte tindrà lloc a l’Auditori Municipal de Terrassa la inauguració del 20èBarnaSants, Festival de Cançó d’autor. Els 20 anys de festival coincideixen amb els 20 anys de la mort del cantautor Ovidi Montllor, al qual es dedica aquesta edició tan especial, començant pel cartell, que mostra el lema Volem el pa sencer!, extret d’una de les seves cançons més populars. Aquest homenatge i reivindicació de la seva figura començarà aquest dissabte, en la inauguració del festival, i seguirà ambquatre muntatges més i una obra de teatre, que tindrà lloc el proper 10 de març a la sala del Mercat de les Flors que porta el seu nom.

Com no podria ser d’altra manera, l’encarregat del concert serà Toti Soler, guitarrista inseparable del d’Alcoi. El recital Ovidi, poema sense acabar és una al·lusió a un poema de Joan Salvat-Papasseit, a qui Ovidi Montllor i Toti Soler van posar música junts i per separat. Fa referència a una vida i una obra inacabades, un artista que ens va deixar massa aviat. Una vegada més, el guitarrista maresmenc és l’eco transparent i imprescindible del cantautor. L’amic poeta, actor i cantant d’Alcoi reviu a través de les paraules de l’actor Joan Massotkleiner i de la veu de la cantant Gemma Humet, embolcallats per la sensibilitat apresa i compresa damunt versos de poetes transformats en cançons perennes de mot punyent.


Més música i teatre per reivindicar Ovidi Montllor:


El festival seguirà recordant la figura del poeta i actor el 12 de febrer a l’Auditori Barradas, en què Arturo Gaya (cantant de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries) proposa conjuntament amb Quique Pellicer i Paco Prieto l’espectacle Gràcies, Ovidi, que vol donar a conèixer el repertori d’Ovidi Montllor a les noves generacions i a la vegada recordar-lo sense nostàlgia. El 20 de febrer, en un concert en col·laboració amb el Centre Artesà Tradicionàrius, tindrà lloc l’espectacle Ovidi popular, en què algunes de les veus més emblemàtiques del folk dels Països Catalans interpretaran el repertori connectat amb a tradició del músic d’Alcoi sota la direcció de Pau Figueres i Tóbal Rentero. I és que Montllor coneixia i aplicava a la perfecció els mecanismes creatius de la cultura popular.

El 10 de març, el dia que farà just 20 anys que l’Ovidi va marxar “de vacances” –com ell deia a la cançó-, es podrà veure l’obra de teatre Homenatge a T, de la companyia La Dependent, espectacle que es basa en el personatge de la cançó Homenatge a Teresa. La proposta es representarà en un lloc idoni: la sala Ovidi Montllor del Mercat de les Flors. També ha volgut sumar-se a aquest homenatge el grup VerdCel, que el 28 de març presentarà a Altafulla el seu espectacle VerdCel Ovidi, i és que el grup ha revisitat el cantautor en nombroses ocasions al llarg de tota la seva trajectòria.

Pel que fa la cloenda, tindrà lloc a Alcoi, en un doblet que se celebrarà al Teatre Calderón. Per un costat, la Banda Municipal d’Alcoi –com no podria ser d’altra manera a la seva terra– versionarà algunes de les cançons d’aquest trobador, el dia 12 d’abril. Dos dies més tard, 14 d’abril, per tancar el festival tindrà lloc el recital El(s) poeta de l’Ovidi, espectacle ideat per la seva filla Jana Montllor que comptarà amb la participació de Mercè Sampietro, Eduard Iniesta i Llúcia Vives. Un espectacle centrat en l’estreta relació entre l’Ovidi i la poesia, ja que el d’Alcoi va dir i musicar (juntament amb Toti Soler) poetes com Vicent Andrés Estellés, Salvador Espriu, Blai Bonet, Miquel Martí i Pol, Pere Quart, Joan Maria de Sagarra, Joan Salvat-Papasseit o Joan Fuster. La proposta de l’Any Ovidi a Alcoi vol acostar al públic la seva relació amb els poetes, amb un recorregut que va de la creació a la interpretació i a la posada en escena.


La gran família musical catalana:


Poques vegades un festival ha presentat un cartell amb una llista de noms tan importants d’artistes procedents dels Països Catalans com la que es reflecteix en aquesta vintena edició del BarnaSants. S’ho troben noms tan interessants com Anna Roig, Adrià Puntí, Marc Parrot, Quico Pi de la Serra, Cesk Freixas, Marina Rossell, El Niño de la Hipoteca, Miquel Abras, Rafa Xambó, Alidé Sans, Sanjosex, Sílvia Comes, Joan Dausà, Roger Mas, Xavier Baró, Verdcel, Maria del Mar Bonet (acompanyada d’Amancio Prada), Feliu Ventura, Gerard Quintana amb Xarim Aresté, Joan Isaac, el grup Rosa Luxemburg, Pau Alabajos, Rusó Sala, Le Croupier, Dani Flaco, Miquel Pujadó, Joan Amèric, Enric Hernàez, Montse Castellà, Joanjo Bosk, Pau Vallvé i l’occità Andreu Valor.


La comunitat europea:


Representants de l’estat espanyol com ara Ángel Petisme, Paco Ibáñez, Joaquín Carbonell, Ismael Serrano, Kiko Veneno, aquest cop en companyia de l’uruguaià Martín Buscaglia; Javier Krahe, Pablo Guerrero, Carlos Chaouen, Pedro Guerra, el grup O Vals Das Mouras, i també els guanyadors del premi BarnaSants en la passada edició, Javier Ruibal i Jabier Muguruza compartiran protagonisme amb artistes procedents d’altres parts d’Europa com són els italians Carlo Donnedu, Carmine Torchia, Alesso Arena i el grup Olden de David Sellari, gràcies a l’acord que BarnaSants té amb el Festival Tenco, degà de la cançó d’autor a Europa; o amb el txec Jaromír Nohavica i els portuguesos Maria de Medeiros i Joao Afonso, entre d’altres.


De l’altra banda de l’oceà:


El BarnaSants segueix incrementant, edició rere edició, la presència d’artistes procedents d’Amèrica llatina. En aquesta vintena ocasió, trobem noms tan representatius com l’hondureny Guillermo Anderson, els cubans Yhosany Palma, Eric Méndez i Ivette Letusé, els argentins Edgardo Cardozo i Ana K. Garcia, aquesta última en duet amb el peruà Gadafi Núñez, la també peruana Miryam Quiñones, el colombiàAlejo Garcia, el veneçolà Jorge Tylki i el brasiler Víctor Salvatti.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More