dimarts, 27 de gener del 2015

Llibre: germans Castells i Planas, mestres constructors d'escenografies


AROLA EDITORS  presenta avui el llibre 
CASTELLS i PLANAS Constructors d'escenografies

Una biografia professional escrita per Damià Barbany on es mostren els 35 anys que els germans CASTELLS PLANAS han dedicat a la creació i construcció d’escenografies.

La presentació anirà a càrrec d’ORIOL BROGGI, director de laperla29 i comptarà amb la presència de DAMIÀ BARBANY, autor del llibre, JOAN FONT, director de Comediants, JOAN LLUÍS BOZZO, director de Dagoll Dagom, JORDI MILAN, director de La Cubana i el director MARIO GAS.

El llibre escrit per Damià Barbany és una completa biografia dels 35 anys de professió dels germans Jordi i Josep Castells Planas, en el món de la creació d’escenografies.

El primer capítol del llibre està centrat en la figura del seu pare, un home dedicat tota la vida a l’ofici de pintor de parets i amb una decidida vocació artesanal, la qual es pot considerar com un antecedent del camí escenogràfic que triaran els seus fills. Al llibre es pot veure a través de gran quantitat de material gràfic, l’aportació dels germans Castells i Planas al món de l’espectacle i el seu pas per nombroses companyies i teatres amb els que han col·laborat com a constructors i de vegades també com a dissenyadors. Capítols que conformen un ventall expositiu de distintes solucions creatives aportades pels escenògrafs de teatre i pels directors d’art de cinema i televisió. Creadors que han confiat la materialització de les seves idees al bon ofici dels germans Castells.

Quan és impossible contemplar una escenografia “viva”, és a dir, funcionant damunt el seu hàbitat natural de l’escenari o el plató, les possibles aproximacions orientatives i substitutòries són ben poques: maquetes, dibuixos, plànols, imatges enregistrades en vídeo i fotografies. Materials aquests, sovint de difusió complicada i que no sempre es troben a l’abast. Més assequible i manejable pot resultar un llibre especialitzat com aquest, que recull alhora testimonis gràfics i escrits, que contempla la situació de les escenografies en contextos artístics i històrics.

Una magnífica iniciativa que ens portarà pel mon màgic de l'escenografia teatral.

Aquest volum és el segon de la col·lecció de Damià Barbany que va iniciar-se amb el títol:   laperla29.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More