dimecres, 15 de juliol del 2015

Ferran Savall, l'art de la improvització


Ferran Savall porta l’art de la improvisació als escenaris dels festivals catalans i europeus

El músic català compartirà l’experiència musical única del seu darrer projecte, IMPRO, 
amb públics nacionals i internacionals

Han integrat i col·laborat amb IMPRO els músics:

FERRAN SAVALL - VEU I GUITARRA
JORDI GASPAR  -  BAIX I CONTRABAIX
JUDIT NEDDERMANN  -  VEU, GUITARRA I PERCUSSIÓ
CLARA PEYA  - PIANO
ADRIÀ PLANA  -  GUITARRA
TONI PAGÈS   -   PERCUSSIÓ
DAVID MAYORAL  -  PERCUSSIÓ
DRISS EL MALOUMI  -  LLAÜT
NEDYALKO NEDYALOV  - KAVAL
HAKAN GÜNGOR  -  QANUN

Després d’un any de concerts amb actuacions al Festival Temporada Alta i al Mercat de les Flors, Impro, el projecte d’improvisació musical creat per Ferran Savall, torna als escenaris catalans i europeus amb una primera cita que inaugurava el Festival Pedra Viva de Ciutadella el passat 1 de juliol. 

Al llarg de l’estiu i fins novembre, aquest projecte articulat al voltant de la sorpresa i l’experiència musical compartida amb el públic passarà pels festivals Fresc [Cardedeu, 24 d’agost], BioRitme [Vilanova de Sau, 30 d’agost], OdeGand [Gant, Bèlgica, 12 de setembre], Clos Lucé [Amboise, França, 26 de setembre] i Músiques de Butxaca [Igualada, 6 de novembre].

Impro porta la intuïció musical a primer pla, posant en joc la veu de Savall amb els instruments que ell mateix i la banda toquen —guitarra, tiorba, baix, contrabaix, percussió, piano, llaüt, kaval i qanun— en una selecció d’instantànies que es creen i desapareixen en l’acte musical, en la improvisació. Com a base, ostinats senzills i patrons harmònics guien el discurs que es crea al moment i on Ferran Savall recupera tècniques i estils d’arreu del món per cantar sense paraules. L’espontaneïtat a l’hora de cantar és l’eina que fa d’aquest espectacle la proposta més personal i intimista del músic català, a qui també s'ha pogut veure en projectes paral·lels: amb Espiral i Mímulus de Clara Peya al Festival Internacional de Música de Cabrils [10 de juliol], i ara a l’Elles Festival de Sant Fruitós del Bages [17 de juliol], al Festival Grec [18 de juliol], al Teatre Metropol de Tarragona [23 d’octubre] i a l’Auditori Barrades de l’Hospitalet del Llobregat [12 de novembre]; i amb Jordi Savall [a Tortosa, 11 de juliol; Narbona, 12 de juliol; i ara Còrsega, 15 d’agost]

A la recerca de la veu natural:

Fill de Montserrat Figueras i Jordi Savall, Ferran Savall està des dels seus primers anys en contacte quotidià amb l’ambient musical tot i que el carrer ha estat la seva millor escola. Estudia guitarra i posteriorment s’especialitza amb instruments antics a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). És un cantant autodidacte a la recerca de la veu natural. Ha explorat músiques del món: del Pakistan, de l’Índia i d'Armènia, entre d'altres.

La seva base vocal és reforçada amb classes de tècnica vocal amb Dolors Aldea. El 2004 inicia l'aventura de tocar professionalment amb la seva família, seguida de l'enregistrament del disc Du temps & de l'instant que els porta a realitzar concerts per tot el món. Des de 2005 col·labora amb la ballarina i coreògrafa índia Shantala Shivalingappa. El 2008 enregistra Mireu el nostre mar amb l'ajuda de Mario Mas i la participació de Jordi Gaspar, Javier Mas, Dimitris Psonis i d'altres. L’estiu del 2014 publica Impro, el seu segon treball i obra més personal, amb què es presenta com a músic i intèrpret de la improvisació.





0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More