divendres, 27 de març del 2015

Fira Tàrrega presenta el seu Programa de Suport a la Creació


FiraTàrrega presenta el seu Programa de Suport a la Creació 2015, 
un viver de talent amb cinc anys d’història.
El Programa de Suport a la Creació conforma un 20% de la programació anual de FiraTàrregai compta amb laboratoris, produccions transnacionals i residències artístiques.
Alguns des noms que han passat pel projecte de FiraTàrrega ara són protagonistes 
de les millors programacions europees especialitzades

Coincidint amb la vigília del Dia Mundial del Teatre -27 de març de 2015-, FiraTàrrega va presentar el seu Programa Suport a la Creació, que enguany arriba a la seva cinquena edició. La Fira rebrà aquest any vuit companyies que faran estada a la capital de l’Urgell per preparar els seus projectes, i que posteriorment es presentaran a la 35a edició de FiraTàrrega, del 10 al 13 de setembre de 2015. El Programa de Suport a la Creació conforma un 20% de la programació oficial de la Fira.

FiraTàrrega arriba enguany a la 5a edició del seu Programa de Suport a la Creació, una iniciativa per impulsar la creació escènica catalana. El Programa és un espai que FiraTàrrega dedica als creadors que arrisquen en les arts escèniques a l’espai públic, tan artísticament com empresarialment. FiraTàrrega acompanya aquests projectes en la seva irrupció en el mercat, posant-los les facilitats i assessorament.

Després de quatre anys de Programa de Suport a la Creació, el projecte s’ha convertit també en un programa d’activitats complementari a l’oferta cultural del municipi, ja que entre març i setembre les companyies obren els seus processos a la ciutadania, en tractar-se sempre de creacions interessades en el diàleg amb el paisatge humà i local, sigui urbà o rural.

Foment Targarí, l’Associació de Comerciants de Tàrrega, que agrupa uns 200 establiments, reforça la seva vinculació ambFiraTàrrega i patrocina per primera vegada el Programa Suport a la Creació. Foment Targarí i FiraTàrrega, que porten col·laborant 12 anys, consoliden el seu vincle amb aquesta nova iniciativa, una eina bàsica per la dinamització econòmica, comercial i turística de la ciutat.

Cinc anys de Programa de Suport a la Creació

Aquest espai dedicat a l’assaig i l’error ha generat un planter que ha llençat al mercat noms i produccions que s’han consolidat. Avui alguns d’ells són protagonistes de les millors programacions europees especialitzades en arts de carrer, creació contemporània o en espais no convencionals.

A la presentació del Programa de Suport a la Creació s’ha comptat amb algunes companyies que n’han format part des de 2011: Juan Manuel Gil ha rememorat el primer any de projecte com a membre de La Veronal, Jorge Yamman ha parlat en nom de TeatrodeCERCA sobre el seu projecte el 2012, Maria Thorson ha explicat l’experiència d’Insectotròpics el 2013 i Animal Religion ha exposat el seu espectacle de l’any passat.

Les quatre companyies coincideixen en haver tret el màxim de suc del seu pas per la Fira, i en molts casos la vinculació s’ha mantingut. Dues d’elles han guanyat el premi Moritz, atorgat per a professionals durant la Fira, un fet que evidencia labona relació entre Fira i sector. Les produccions que van treballar dins del programa, sempre amb l’espai com a protagonista, han estat premiades en diverses ocasions i aplaudides pel mercat internacional. FiraTàrrega segueix complint amb el Programa de Suport a la Creació amb un dels seus objectius bàsics: ampliar horitzons als programadors, obrir mires i fer possibles propostes novedoses i trencadores. 

A més a més, la Fira propicia encontres, fa que passin coses, i les companyies del Programa han deixat molta traça al seu pas. Totes elles han propiciat una sinergia no només amb els espais pels quals han passat, sinó amb les persones amb qui han col·laborat: a les cases particulars on s’han dut a terme algunes de les residències, espais municipals, o llocs tan inesperats com una hípica. Algunes persones s’han decidit a formar companyies i explicar històries buscant nous llenguatges a partir del que han vist a Tàrrega. El Programa de Suport a la Creació és un diàleg constant amb el sector i amb la ciutat de Tàrrega.

Les companyies del Programa de Suport a la Creació 2015

El programa Suport a la Creació de FiraTàrrega té l'objectiu de fomentar la creativitat escènica i la producció d'espectacles de carrer i en espais no convencionals. Estableix un pla de residències artístiques que contempla tres línies d'actuació (Laboratoris de Creació, Residències Artístiques i Produccions Transnacionals), que tenen lloc durant els mesos de primavera i estiu. La Fira ho fa mirant sempre a la ciutat, ja que aquests programes ofereixen la possibilitat a la ciutadania d’assistir als processos de creació de diversos espectacles.
Laboratoris de Creació, de Moviment i Residències

En total, tindran lloc durant aquest 2015 un total de 4 Laboratoris de Creació i un Laboratori de Moviment. La Companyia Abast Elàstic prepara A.U.R.A. (Ahora Usted Recibirá Algo), un espectacle de teatre-dansa, que es basa en la participació del públic i que comptarà amb enregistrament digital que es manipularà en temps real. Carla Rovira, membre de la companyia LAminimAL, proposa Most of all, you've got to hide it from the chikcs. La creadora planteja un projecte basat en el treball amb un grup de nois d’entre 9 i 16 anys per descobrir la relació que estableixen els més joves amb el teatre, i presentarà també una performance inspirada en la figura de Mrs. Robinson de la pel·lícula El graduat. Per la seva banda, la Companyia Ignífuga prepararà A house is not a home, que vol reflexionar sobre de quina manera ens protegim dels tombants de la vida amb la seguretat que proporciona una llar. El treball d'aquesta jove companyia proposa anar més enllà de la narrativitat i es basa en la peça «Interior» del dramaturg belga Maurice Maeterlinck. Finalment, el darrer dels Laboratoris de Creació és el de l’artista Leire Mesa, formada a Anglaterra i Suècia, que farà residència per desenvoluparTwisting the balance. La creadora afronta el seu segon projecte personal en col·laboració amb la reconeguda artista visual Mireia Sallarès.

Pel que fa al Laboratori de Moviment, la residència serà per la Cía Vero Cendoya, que arribarà a Tàrrega amb una peça coreogràfica que posa en diàleg la dansa contemporània i el futbol, evidenciant semblances i diferències entre disciplines. La peça s’inspira en la pel·lícula L’arbitro, de Paolo Zucca.

Aquest any hi haurà únicament una Residència Artística a FiraTàrrega, de la jove companyia de Lleida Íntims Produccions, que prepara el seu nou espectacle Wasted després de l’excel·lent acollida del seu primer projecte El lloc, dirigit per Jorge-Yamam Serrano. Ara el grup s’encara a un text de la poeta, rapera i dramaturga Kate Tempest en un espectacle site-specific, amb direcció de Iván Morales (Sé de un lugar), que integra el públic en una vivència dramatúrgica molt intensa.

Traspassant fronteres: Produccions Transnacionals

Pel que fa a les Produccions Transnacionals, enguany FiraTàrrega n’acull dues. La primera és la companyia francesa 1 Watt, amb qui participa al projecte CARRER - Circuits de les Arts del Carrer Euroregionals, fomentat per l’Euroregió Pirineus-Mediterrània. La companyia ha fet residència del 16 al 25 de març a Tàrrega preparant Free Watt, un espectacle que convida l’espectador a mirar l’entorn amb uns altres ulls. El procés és senzill: a partir d’un lloc, un context, un desig o una necessitat concrets es convida la gent a posar-hi tota la seva atenció. L’objectiu és aprofundir, aprendre i cercar contradiccions.

La segona Producció Transnacional és la que es fa la companyia mexicana Vaca 35, que ja va passar per FiraTàrrega el 2013 amb la sorprenent adaptació de Les criades de Jean Genet Lo unico que necesita una gran actriz es una gran obra y las ganas de triunfar. Durant el mes de juliol s’establiran a Tàrrega per preparar Ahora me doy cuenta, una experiència de gastronomia escènica, en un treball de creació col·lectiva que la companyia farà conjuntament amb TeatrodeCERCA.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More