dilluns, 26 de setembre del 2016

Teatre Akadèmia presenta temporada


El Teatre Akadèmia va començà la seva 5a temporada estable amb el Festival Mikro Teatre 


Foto de família de la nova temporada

Tennessee Williams, Bertolt Brecht, Lorca, Sartre, Eduardo de Filippo, Ramon Simó, Carles Martínez, Míriam Alamany, Oriol Genís, Albert Arribas, Aida Oset, Moreno Bernardi, Boris Rotenstein, Marc Chornet, Feliu Formosa, Òscar Intente o Guido Torlonia són alguns dels noms propis que protagonitzaran la temporada 2016-2017:


EL ZOO DE VIDRE,  de Tennessee Williams

Del 28 de setembre al 30 d’octubre de 2016
Traducció: Emili Teixidor
Direcció: Boris Rotenstein
Una producció de Teatre Akadèmia
Espectacle en català

LES CADIRES, d’Eugène Ionesco
Del 9 de novembre al 4 de desembre de 2016
Traducció: Joan Tarrida
Direcció: Glòria Balañà i Altimira
Una coproducció de l'Associació Elecktra Projectes Culturals i Festival Temporada Alta.
Espectacle en català

AULA–BRECHT,  Sobre poemes i textos de Bertolt Brecht
Del 18 de novembre al 4 de desembre de 2016
Traducció: Feliu Formosa
Direcció i dramatúrgia: Carles Grau
Una coproducció d’El Globus, El CAET, ÒscarIntente i Carles Grau
Espectacle en català

SIK, SIK Y OTROS, d’Eduardo De Filipp
Del 14 de desembre al 15 de gener de 2017
Traducció: Ana Isabel Fernández Valbuena
Direcció: Guido Torlonia
Una producció de Teatre Akadèmia
Espectacle en castellà

NO EXIT de Jean-Paul Sartre
Del 25 de gener al 19 de febrer de 2017
Traducció: Gerard Guerra i Ribó
Versió i direcció: Loredana Volpe
Una producció de Cia. La Salamandra
Espectacle en català

YERMA, de Federico García Lorca
De l’1 de març al 2 d’abril de 2017
Direcció: Marc Chornet
Una coproducció de Teatre Akadèmia i Projecte Ingenu
Espectacle en castellà

ARIA DI PRIMAVERA, Una mirada sobre música, poesia i teatre italià
Del 7 al 23 d’abril de 2017
Organitza Teatre Akadèmia
Espectacles en català, castellà i italià

LO SPEZIALE. Espectacle basat en una òpera de Haydn i llibret de Goldoni
Del 3 al 7 de maig de 2017
Direcció: Ramón Simó
Una producció de MetrÒpera Tarragona
Espectacle en català i italià

ONE ARM, de Moisés Kaufman 
(Basat en una narració curta i guió cinematogràfic de Tennessee Williams)
Del 17 de maig al 4 de juny de 2017
Traducció: Victor Vilca
Direcció: Agustí Estadella
Una producció ONE ARM GRUP
Espectacle en català

LEAR. LA CAÇA DE L’HOME, d’Albert Balasch
Del 14 al 25 de juny de 2017
Direcció: Albert Arribas
Una producció de Centaure Produccions
Espectacle en català

DESPRÉS DE LA NIT, carta blanca a Moreno Bernardi
Del 5 al 15 de juliol de 2017
Direcció: Moreno Bernardi
Una producció de Moreno Ensemble Project
Espectacle en castellà
Aquesta nova temporada del Teatre Akadèmia, centrada en els clàssics del segle XX i amb noms com Ramon Simó, Carles Martínez, Míriam Alamany, Oriol Genís, Albert Arribas, Aida Oset, Moreno Bernardi, Boris Rotenstein, Marc Chornet, Feliu Formosa,... inclou 3 produccions pròpies, 7 externes i 1 mostra italiana amb 4 espectacles.

A més, el teatre estableix nous vincles i col·laboracions i inaugura el nou Festival Mikro Teatre, una oportunitat per a les companyies de programar 12 peces curtes (en català, castellà, italià o anglès).

Després de tancar la passada temporada 2015-2016 amb èxit de públic i un ascens d’ingressos (33%) i d'ocupació (30%) que va exhaurir les entrades en gairebé totes les produccions, aquesta temporada el teatre amplia l’aforament.


CLÀSSICS DEL SEGLE XX:

Els clàssics del segle XX centren la programació d’enguany. S’escoltaran les veus i els missatges d'autors que van travessar el segle aportant mirades substancials per albirar els conflictes d’avui.

En produccions pròpies: El zoo de vidre de Tennessee Williams, dirigida per Boris Rotenstein (estrena el 28 de setembre); Sik, Sik y otros de l'italià Eduardo De Filippo i dirigit per Guido Torlonia (estrena el 14 de desembre); i Yerma de Federico García Lorca (estrena l'1 de març).

En produccions convidades: Les Cadires d'Eugène Ionesco (estrena el 9 de novembre); els textos i poemes de Brecht traduits per Feliu Formosa i interpretats per Òscar Intente a Aula - Brecht (estrena el 18 de novembre); No Exit de Jean-Paul Sartre (estrena el 25 de gener); Lo Speziale, espectacle basat en una òpera de Haydn i llibret de Goldoni (estrena 3 de maig); One Arm de Moisés Kaufman i basat en una narració curta i guió cinematogràfic de Tennessee Williams (estrena el 17 de maig); Lear. La caça de l'home d'Albert Balasch, una peça que forma part del muntatge F.R.A.U, dirigit per Albert Arribas i estrenat al Festival GREC 2016 (estrena el 14 de juny); i Després de La Nit, noves composicions on Moreno Bernardi mostrarà al públic el treball que ha anat construint al llarg dels últims anys.

ENCONTRES TAK

El creixement i evolució del projecte del Teatre Akadèmia ha propiciat la sintonia amb companyies de recent creació i la trobada amb artistes compromesos amb el rigor del laboratori. Per aprofundir en la investigació i donar lloc a noves dinàmiques, aquesta temporada s'obre un nou espai de col·laboracions: el programa Encontres TAK, amb l’objectiu de fer créixer les complicitats sorgides, engegar-ne de noves i recolzar nous talents. 

El programa Encontres TAK consolida la línia artística del teatre i es basa en quatre eixos diferenciats: 1) Joves en acció, 2) Ruta d'investigació, 3) Nous Vincles i 4) Més Enllà.

Yerma, la primera coproducció: De l’1 de març al 2 d’abril de 2017

El projecte Joves en acció neix del bon enteniment del teatre amb la companyia Projecte Ingenu i ha donat com a resultat Yerma, la primera coproducció del Teatre Akadèmia i dirigida per Marc Chornet.

El viatge va començar amb l’acollida de Projecte Ingenu com a companyia resident amb l’espectacle Top girls. L’estreta col·laboració va continuar amb el director Marc Chornet com a ajudant de direcció de Konrad Zschiedrich al muntatge Falstaff i, ara, adquirint i compartint aquest nou compromís que proporcionarà a la companyia recolzament econòmic i mitjans tècnics i logístics. Amb aquesta aliança culmina una fita present a la filosofia del teatre des dels inicis.

Ruta d'investigació:

La segona línia d'Encontres TAK se centra en la Ruta d’investigació. La pedagogia i la recerca sempre han tingut un espai imprescindible a l'Akadèmia. Aquesta temporada els espectadors trobaran dues activitats on podran entrar en contacte amb la cuina interior del procés de creació. 

Moreno Bernardi serà el mestre d’aquesta ruta que ens permetrà viatjar i conèixer el procés de les seves creacions. Entre dansa i teatre les seves propostes tenen sempre un objectiu comú: la composició sonora i gestual de l’intèrpret i la dramatúrgia de l’espai escènic. Composicions per a les veus dels actors en format de concert actoral.

Dirigirà la vetllada poètica L’altra voce a partir de la poesia d’Alda Merini, que es podrà veure de forma gratuïta dins la mostra Aria di PRIMAVERA. Un work in progress, idea original de Cristina Giordana, que iniciarà la investigació sobre la paraula i el so dins d’un poema de referència en la poesia italiana, que vol captar l’ànima forta i fràgil, enfadada i santa, en deliri d’una dona.

Al final de la temporada trobarem Després de La Nit, una carta blanca al director i coreògraf italià.

Festival Mikro Teatre:

El tercer eix d'aquest programa s'anomena Nous Vincles i inclou el naixement d'un nou festival de microteatre.

És la primera edició del Festival Mikro Teatre, que es va celebrar del 15 al 18 de setembre, abans d'iniciar la temporada estable. Amb aquesta nova proposta l'Akadèmia dóna espai i anima a grups d'artistes teatrals a mostrar el seu treball sobre una peça curta a un jurat professional i al públic general. Alhora, competiran per obtenir el Premi Akadèmia, que donarà dret a una residència al Teatre Akadèmia durant la temporada següent, i el Premi del Públic, que permetrà als guanyadors tornar a presentar la seva peça al final de la temporada (juntament també amb el Mikro guanyador del Premi Akadèmia).

Les peces que s'hi van veure, de companyies locals i internacionals: La dona de color verd de La Salvana, La familia que nunca fuimos de Kyro Teatro, Es busca Seat Ibiza d’Ulver, Mala nit d’A3, Muescas más hondas de Cos de lletra, Revenant de Philippe Cabasset / Marco Nicoletti, Palabra de perro d’Ostia Films, Ayer de Perestroika-a-tak, L’ultimo giorno di campeggio de O.T.N.I, Mirades de Diversitat Teatral, La javanaise d‘11 de Novembre Teatre i Herència abandonada de La Volcànica.

Més enllà amb Lo Speziale:  Del 3 al 7 de maig de 2017

L'última vessant del programa Encontres TAK, Més enllà, obre la porta a la trobada de projectes en fase inicial, amb un treball pedagògic al darrere i que busquen un espai per a la seva exhibició i mostra final. Aquest és el cas del projecte que ens presenta MetrÒpera de Tarragona amb Lo Speziale, un espectacle basat en una òpera de Haydn i amb llibret de Goldoni.

Amb Lo Speziale, l'òpera arriba, un cop més, a un espai tan íntim com el de l'Akadèmia. El motiu principal resideix en la concepció del cantant d’òpera com a actor intèrpret més enllà del virtuosisme musical i, per reforçar aquesta idea, es posa al capdavant de la direcció de l’espectacle Ramon Simó, un polifacètic creador teatral.

ARIA DI PRIMAVERA: Del 7 al 23 d’abril de 2017

El mes d’abril estarà dedicat a les dones i a Itàlia. Es presentarà, en primícia, una mostra molt especial que els amants de la prosa, poesia i música italiana no es poden perdre. 

Quatre dones italianes, Cristina Giordana, Drusilla Foer, Leontina Pallavicino i Lucrezia Lante della Rovere, en seran les protagonistes amb les seves veus i històries personals.

Les intèrprets ens aproparan la tradició de la cançó italiana, aquella famosa melodia que cantautors i compositors van fer famosa a mig món. 

Amb la vetllada poètica (gratuïta) s’homenatjarà la veu forta i vibrant d’Alda Merini, una de les poetesses italianes més reconegudes. 

TEATRE AKADÈMIA:

En molt pocs anys el Teatre Akadèmia ha consolidat la seva sòlida posició entre els escenaris de la ciutat.

Des del seu origen, l’any 2007, els grans autors, l’encontre d’artistes que comprenen el teatre de manera coincident o complementària, la pedagogia, les noves traduccions, els actors investigadors i els directors artesanals han marcat fins avui l’evolució de la sala.

El Teatre Akadèmia és un centre de producció i exhibició d’espectacles teatrals concebuts amb coherència, risc i tempo artesanal, on el públic hi troba creacions que proposen temes universals.

Ha estat nucli impulsor de projectes artístics afins, amb l’objectiu d’acollir companyies residents, proporcionar sostre i generar sinèrgies d’ajuda mútua. També, un entorn de respecte i acompanyament d’aquells projectes que accepten la fragilitat del procés creatiu i desitgen explorar, descobrir i harmonitzar totes les veus dels qui construeixen l’espectacle.

Durant aquests gairebé 10 anys de projecte, el Teatre Akadèmia ha estat i continua sent un espai d’entrenament, recerca i creació per a actors i actrius professionals vetllat per mestres i artistes que ajuden a aprofundir en l’excel·lència de l’ofici, on els professionals poden desenvolupar les seves fites i presentar els seus espectacles. 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More