dilluns, 26 de setembre del 2016

L'Aplec del Remei al TNC



L'APLEC DEL REMEI de Josep Anselm Clavé

La primera sarsuela conservada en llengua catalana

4 úniques representacions:  Del 29 de setembre al 2 d'octubre

Foto de família de l'Aplec del Remei al TNC (Foto TV)
Intèrprets: 
Maria Hinojosa Montenegro,  Marta Fiol Giménez,  Antoni Comas,  Josep-Ramon Olivé, Miquel Cobos, 
Oriol Genís,  Roberto G. Alons,  Anna Feu,   Griselda Ramon,  Joan Mas, 
Albert Gràcia,  Germán de la Riva,  Tomàs Maxé.

Dramatúrgia:  Josep Maria Miró
Direcció:  Wanda Pitrowska

Albert Gràcia  (tenor)
Esteu escoltant l'entrevista amb Josep Gràcia  

L'Aplec del Remei va ser estrenada al Liceu el 1858 i des de aleshores no s'havia tornat a representar, ja que les partitures es donaren per perdudes.

Una curiosa història va permetre que, fa poc, fossin recuperades a sudamerica. Ara tenim l'oportunitat excepcional de descobrir aquesta pedra angulat del patrimoni català, amb 43 músics de la Gran Orquestra Simfònica de l'Escola Superior de Música (ESMUC), cantants i actors

Com afirma en Xavier Albertí, director artístic del TNC, "L'Aplec del Remei, és un gran tresor de la llengua catalana, que ens descobreix al Clavé músic, principalment associat a la cultura musical popular".

Amb l'obra magna de Josep Anselm Clavé comença la cultura catalana moderna, les noves formes d’oci en una societat incipientment massificada, fins i tot el sistema de tensions essencials que han vertebrat la nostra vida política durant més de cent cinquanta anys.

Amb motiu de la celebració dels vint anys del Teatre Nacional de Catalunya i els quinze anys de l’Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc), la directora polonesa Wanda Pitrowska torna a pujar a l’escenari de la Sala Gran per reinterpretar amb la seva batuta imprevisible la primera sarsuela en llengua catalana que es conserva, desenterrada dels arxius per a l’ocasió. 

Una oportunitat excepcional de descobrir aquesta pedra angular del teatre català i de penetrar en els recambrons de la nostra identitat col·lectiva.

Edat recomanada:  A partir de 14 anys

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More