ESTRANHA FORMA DE VIDA, Torna a la història d'amor de Fernando Pessoa
dirigit per Joan Maria Segura i interpretat per Núria Cuyàs i Oscar Jarque
* * *
LES DONES SÀVIES, DE MOLIÈRE,
una versió molt actual on els Cotin i Menàge dels nostres dies són els inefables tertulians:
Interpretada per Enric Cambray i Ricard Farré, amb l'assessoria en direcció de Clara Segura.
* * *
Estranha forma de vida.
De l'1 d'octubre al 6 de novembre de 2016.
Dissabtes a les 21h i diumenges a les 19h. Espectacle en castellà.
Després de l'èxit de la temporada passada, Estranha forma de vida torna al Maldà per recrear la història d’amor basada en la correspondència de més de 200 cartes entre Ofèlia Queiroz i Pessoa, considerat un dels escriptors més importants del S.XX.
Es tracta d’un espectacle multidisciplinari, de la Cia. En companyia estranya, que busca allunyar-se de la solemnitat amb la que habitualment es tracta a Pessoa, on la música en directe i les projeccions s'intercalen amb els textos, poemes i cartes entre Fernando i Ofelia, per apropar-nos al particular univers del poeta lusità i l'estranya relació entre els dos personatges.
L’any 1919 Ofelia Queiroz va entrar a treballar com a mecanògrafa en la mateixa oficina en la qual Fernando Pessoa col·laborava de forma puntual. Un dia, el poeta va decidir declarar-se utilitzant els mateixos versos de Shakespeare amb els quals Hamlet va confessar el seu amor a Ofelia. Aquest va ser el punt de partida d'un amor inusual que va generar una correspondència amorosa que no va veure la llum fins a la mort de Pessoa. Un ésser que va viure una estranya forma de vida i va ser estimat per un amor excepcional.
A l'espectacle, s'ha volgut potenciar aquest costat còmic partint de la base que "totes les cartes d'amor són ridícules" i mostrant la ridiculesa, implícita moltes vegades a l'amor. A través de la selecció i la síntesi de les cartes en portuguès que es van escriure, el muntatge reflexiona sobre una història romàntica, que no deixaria de ser una més, si no fos per la intervenció d’un tercer en discòrdia: l’Enginyer Álvaro de Campos, un dels heterònims de Fernando Pessoa i l’únic que va arribar a manifestar-se físicament a través del poeta.-
* * *
Les dones sàvies, de Molière.
Del 3 d'octubre al 3 de novembre de 2016.
De dilluns a dijous a les 20.30h.
1672.- França. Molière i la Companyia del Rei estrenen una comèdia de costums amb un embolic familiar on s'hi recull l'afany de saber de les dones i posa en evidència un poeta mediocre i cregut de l'època.
2016.- Catalunya. Molière i només dos actors estrenen la mateixa comèdia de costums amb un embolic familiar on, amb un joc interpretatiu que trenca les convencions, s'hi recull la burla dels pedants d'avui en dia.
Enric Cambray i Ricard Farré s'endinsen en el clàssic Les dones sàvies de Molière amb el gran repte de portar a escena tots els personatges, tan femenins com masculins, però només amb els dos actors. Un propòsit en què el fregolisme escènic i la interpretació en són els pilars fonamentals.
L'espectacle adapta els personatges a l'actualitat de manera que els Cotin i Menàge dels nostres dies són els inefables tertulians. Qui, sinó, s’omple la boca d’erudició, de frases vàcues que tot el seu entorn aplaudeix com si fos un cortesà, però que en realitat és més foc d’artifici de lluïment que res?
Una fresca i atrevida adaptació on els poemes d’alexandrins barrocs pateixen una manifesta transformació cap a les frases comodí que fan servir a tothora els tertulians habituals a tots els mitjans de comunicació catalans per parlar de qualsevol tema d’actualitat. es de l’època elisabetiana fins als nostres dies.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada