dijous, 2 d’octubre del 2014

Montenegro al TNC


SALA GRAN,  del  15  al  26  d'octubre / 2014

"MONTENEGRO"

COMEDIAS BÁRBARAS 
de RAMÓN MARÍA DEL VALLE-INCLÁN
Direcció: Ernesto Caballero

Montenegro (Comedias bárbaras) és la versió que ha fet Ernesto Caballero, director artístic del Centro Dramático Nacional (CDN), de les Comedias bárbaras de Ramón María del Valle-Inclán.
Un espectacle en castellà, produït pel CDN, amb un gran repartiment encapçalat per Ramón Barea (Premio Nacional de Teatro 2013).

Les Comedias bárbaras narren l’esplendor i la decadència d’una nissaga gallega d’altius i despòtics senyors feudals encarnats en la figura de Don Juan Manuel Montenegro. La poderosa paraula de Valle-Inclán retrata l’apogeu i la decadència d’un home que emprèn un viatge expiatori de penediment i redempció fins a immolar-se juntament amb un grup de pidolaires: les veus ardents dels desposseïts confrontades amb les dels hereus, llops degradats d’un llinatge que va renunciar als valors de l’èpica feudal per una cobdícia devastadora, els udols dels quals anuncien una nova era salvatge i banal...

Amb:   Fran Antón, Ramón Barea, Ester Bellver,  Javier Carramiñana, 
 Francesco Carril, Bruno Ciordia, Paco Déniz, Silvia Espigado, Marta Gómez, 
Jorge Kent, Carmen León, Toni Márquez, Mona Martínez, Rebeca Matellán,
 Paco Ochoa,  José Luis Sendarrubias,  Juan Carlos Talavera, Janfri Topera, 
Alfonso Torregrosa,  Yolanda Ulloa i Pepa Zaragoza


"¡Malditos estamos! Y metidos en un pleito para veinte años". La trilogia es tanca amb aquesta frase, que l’autor va incorporar després de les primeres edicions, quan el segle vint ja començava a apuntar maneres; un final indecorosament prosaic que esdevé grotesc en agermanar-lo magistralment amb allò que era sublim... Després d’aquest final obscur, retorna la realitat; una realitat estrafolària, desproveïda de la grandesa de les grans epopeies...

Aquesta és una versió de les Comedias Bárbaras que ha fet el director artístic del CDN, Ernesto Caballero, condensant en un sol espectacle les tres peces que formen el cicle de Valle-Inclán, i rebatejant-lo com a Montenegro.''Tengo oído, que también sucede por veces heredar aquella condición de la leche que se mama, y no de la sangre. Yo tuve una nieta criada por una cabra, y no he visto en los días de mi vida criatura a quien más le tirase andar por los altos.''  Ramón del Valle-Inclán, Comedias bárbaras: Águila de Blasón.

Més informació al web del  TNC
0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More