dimecres, 10 de desembre del 2014

Pastorets Superestel al Regina

"PASTORETS SUPERESTEL"
Originals de:  Ricard Reguant
Música de: Toni Olivé

al Jove Teatre Regina,
del 13 de desembre al 4 de gener 2013

Una producció de: Companyia La Trepa

Aquest any el Jove teatre Regina vol tornar a oferir els seus “Pastorets Superestel”. Aquesta dinàmica, fresca i divertida versió a ritme de rock-and-roll, del tema clàssic dels Pastorets s’ha convertit en un veritable èxit a casa nostra. La demanda, el mateix per part de les escoles que del públic en general, ens ha esperonat a incloure’ls una vegada més en la nostra programació.

Les peripècies dels pastors que volen arribar a Betlem, transcorren entre balls i cançons que remarquen la ingenuïtat de la història, de l’enfrontament entre el bé i el mal ( pastors i dimonis) sense falses estridències. Un espectacle idoni per a aquestes dates, un clàssic de la programació nadalenca, que sempre ha rebut una immillorable acollida per part del públic.

Així, doncs, tornem....Tornen “Pastorets Superestel” al Jove Teatre Regina.

Si no els heu vist, què espereu? Si els heu vist, repetiu i que us vagi de gust.

Aquest espectacle es va programar per Nadal des del 1998 fins al 2004, amb una mitja per funció de 292 espectadors sessió.

En aquests "Pastorets” trobem un paral·lelisme entre la parella formada per la Verge Maria i Sant Josep i una parella d’immigrants de l’època actual , que es veuen obligats a refugiar-se al metro la Nit de Nadal. Allí, per passar l’estona, els hi expliquen la història d’un pastors molt simpàtics que van viure a Betlem fa més de dos mil anys...Els pastors protagonistes són un noi i una noia que es veuen perseguits per uns dimonis molts "marxosos” i "rockers” , mentre reben l’ajut de l’àngel Sant Miquel.

"Pastorets Superestel” és una obra original i entretinguda, alhora que tradicional. Les peripècies dels pastors que volen arribar a Betlem, transcorren entre balls i cançons que remarquen la ingenuïtat de la història de l’enfrontament entre el bé i el mal (pastors i dimonis ) sense falses estridències.

Amb un repartiment que inclou 12 actors en escena, esdevé un espectacle idoni per a aquestes dates tan especials de l’any. Un clàssic de la programació nadalenca de Barcelona. No us els podeu perdeu

Intèrprets:     Nena/Toia Mariona Campos,  Nen/Cigronet Roc Olivé,  
Senyora/Rufina Maria Agustina Solé,  Senyor/Florentí Maties Gimeno,  Josep/ Forques Jaume Garcia, Maria/ Esther Pérez-Ferrer,  Noia/ Sant Miquel Olga Fañanàs,  Piula Correcama Gerard Flores
El Gran Tronera Marc Miramunt,  Dimonis/pastorets: Alícia Olivé, Alfredo Izquierdo
Direcció:  Maria Agustina Solé

Els Pastorets formen un gènere únic i inconfusible de la tradició popular teatral catalana.

Nascuts de petites representacions que a l’Edat Mitjana els pastors feien durant la Missa del Gall, va suposar un senyal d’identitat i de ressorgiment del nostre país vers el segle XIX.

Amb el nom de Pastorets s’identifiquen una quantitat notable i mai closa de textos, presents o oblidats en el temps, de les representacions que es fan durant les festes nadalenques.

La seva presència any rere any la trobem pregonament arrelada a Catalunya, i no hi ha ciutat, poble, vila, poblet o escola que, en aquestes dates, no representi els seus particulars Pastorets.

Els Pastorets Superestel, els del Regina, com tots els altres, també tenen la seva particular personalitat, lligada al tarannà de la casa. Música, balls, rialles i un punt de reflexió estan garantits, perquè ens agrada a tots plegats passar-ho bé i començar les Festes de Nadal amb joia i un bon propòsit.

Dies i horaris de les representacions:

Dissabte 13 Desembre a les 18 h.
Diumenge 14 Desembre a les 12 h.
Dissabte 20 Desembre a les 18 h.
Diumenge 21 Desembre a les 12 h .
Dissabte 27 Desembre a les 18 h.
Diumenge 28 Desembre a les 18 h.
Dilluns 29 Desembre a les 18 h.
Dimarts 30 Desembre a les 18 h.
Divendres 2 de Gener a les 18 h.
Dissabte 3 de Gener a les 18 h.
Diumenge 4 de Gener a les 12 h.

Poder comprar les entrades a: .https://www.ticketea.com/pastorets-superestel/

PASTORETS SUPERESTEL : argument:
En aquesta versió , inspirada en els clàssics Pastorets de Folch i Torres, ens trobem amb una parella d’immigrants de l’època actual, que es troben sense casa i, estant ella embarassada, es refugien al metro on ella dóna a llum, de la mateixa manera que Maria va donar a llum a l’estable.

Algú els hi explica l’antiga història dels Pastorets, protagonitzada per uns pastors molt simpàtics: El Cigronet i la Toia són els dos nens que van camí de Betlem. La Rufina Marcofa i el Florentí Pallofa els seus divertits padrins, ella fa tota mena d’invent estrafolaris. 

El Tronera Major és el gran dimoni, ajudat per l’una mica pallús Piula Correcama, el dimoni més desastrós que hom pugui imaginar i Sant Miquel és el missatger celestial.

PASTORETS: el seu origen:
L’ origen de les representacions d’ Els Pastorets cal buscar-lo a l’Edat Mitjana. Els pastors baixaven de la muntanya per anar a l’església la nit de Nadal i, de forma espontània, expressaven la seva joia pel naixement de Crist, acompanyant- se d’algunes cançonetes que, de mica en mica, van convertir-se en un complement esperat de la Missa del gall. 

Hi ha documents dels segle XIII que ja parlen d’aquestes petites representacions.

Amb el temps es va anar sofisticant, i es representava un pessebre.

PASTORETS: un gènere teatral:
A partir del segle XVII es van incorporar els arcàngels, tota la jerarquia de diables i dimonis i els Reis Mags. Els pastors continuaven sent els protagonistes de la festa.

Amb el segle XIX arriben a Catalunya molts canvis socials. La revolució industrial afecta el món rural. Els pastors més joves decideixen provar sort a les ciutats. És llavors quan la majoria de les representacions es realitzen amb pastors ficticis. Comencen a aparèixer textos escrits i les representacions van prenent cos i s’ubiquen als teatres.

I superant tota mena de tràngols històrics, han arribat als nostres dies. Des de finals del segle XIX, i fins a l’actualitat, s’han convertit en una de les grans manifestacions teatrals de la cultura catalana. 



































0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More