dijous, 11 de desembre del 2014

"Fang i Setge"


El Musical, 
sobre els fets del 1714,

“Lluitem per aquells a qui estimem. 
Pel que fa que casa nostra sigui casa nostra. 
Pels nostres drets.”

Dramaturgia de Marc Rosich i música de Salvador Brotons.
13 representacions al Teatre de la Passió d'Olesa de Montserrat,
del 13 de desembre a l'11 de gener de 2015

L’èpica dels fets que van canviar la història de Catalunya
Una epopeia concebuda per grans referents de les arts escèniques catalanes
Històries anònimes d’heroïcitat interpretades per un prestigiós repartiment d’actrius i actors

Repartiment:     Aina Agustí,  Lloll Bertran,  Ferrán Frauca,  Oriol Genis,  Albert Gràcia, 
Jordi Llordella,  Pep Molina,  Neus Pamies,  Quimet Plà,  Marc Pujol,  Aina Quiñones, 
Xavier Rivera-Vall,  Aina Sánchez,  Teresa Vallicrosa....

Aquest musical de gran format brinda un homenatge a tota la gent que el 1714 va lluitar per mantenir les llibertats de Catalunya. En aquest sentit les relacions humanes tenen un focus prioritari, mentre que el grans fets que han perviscut en la memòria col·lectiva són viscuts a través de la vida dels personatges.

FANG i SETGE recrea la vida dintre dels murs de la ciutat assetjada de Barcelona. Les històries personals, protagonitzades principalment per dones, donen una visió femenina del setge i expliquen el dia a dia de la ciutat. Des d’una vessant més filosòfica, conflueixen els diferents punts de vista del conflicte i es fan sentir totes les veus involucrades.

L'espai:

El Teatre de la Passió d’Olesa és el marc idoni per desenvolupar aquesta gran història de herois i especialment, d’heroïnes anònimes. Les seves instal·lacions acullen cada any un dels espectacles de teatre popular més arrelats i de més tradició al nostre país amb gairebé cinc-cents anys d’història. Pensat en gran format, FANG i SETGE ha trobat en aquest teatre el seu espai natural,  amb les condicions tècniques del teatre amb l’escenari més gran del país. 

El Projecte:
Un espectacle modern, ple de simbolisme, per a tot tipus de public

Aquest espectacle és més que un producte comercial, és la resposta a una inquietud del poble català. FANG i SETGE pretén ser una peça que pugui acabar-se sumant al cànon del teatre popular en català i que pugui tenir una pervivència. Un espectacle modern i simbòlic per a tot tipus de públic que fuig d’una representació realista de la història i que transporta a l’espectador en una vivència única i irrepetible.

Per a dur a terme aquest projecte, treballen colze a colze: creadors de primer nivell reconeguts internacionalment, Professionals del món de les arts escèniques, El poble català representat per amateurs i estudiants de l’àmbit de les arts escèniques.

L'Obra:
“Juliol de 1713. Comença l’evacuació de les tropes aliades de Catalunya que deixa la població desprotegida
davant l’amenaça borbònica. William Plowright, un soldat ras anglès, decideix a última hora no seguir els seus compatriotes en la retirada. Fora de tota lògica, prefereix quedar-se a lluitar a Barcelona, malgrat el setge imminent. No el motiven ideals heroics, sinó que el que el reté és Ònia, una noia de família noble, que l’acaba d’enamorar amb la seva rauxa i rebel·lia.

La jove, desobeint les ordres del seu pare, l’autoritari Onofre de Vallmitjana, es nega a seguir la família a l’exili fora muralles. En comptes d’això, l’Ònia es queda a Barcelona pel que ella creu que és el seu deure:
sumar-se a la defensa de la ciutat i així, oferir el seu granet de sorra per preservar el paisatge de la terra que l’ha vist néixer.

En William, un soldat de fortuna que mai no ha entès ni ha volgut comprendre per què ni per qui lluita, començarà a entendre la naturalesa del setge barceloní seduït per l’esperit i la decisió d’Ònia, i fins i tot acabarà convertint-se en ponderat cronista i observador dels dramàtics fets des de la primera línia de foc. 

Les circumstàncies terriblement adverses del setge no són, però, l’única raó que pot posar en perill el futur de la jove parella. De fet, Onofre, rancorós i ressentit, aviat tornarà a trepitjar la ciutat per fer que les coses es posin al seu lloc. A ulls del món, el pare torna com a correu i missatger dels interessos i condicions del bàndol borbònic, però sobretot torna perquè, assabentat de la nova relació de la seva filla, vol que ella es retracti i s’avingui a la raó.”

Així és com engega FANG i SETGE, un espectacle que, adoptant els contorns d’un musical de gran format, vol apropar els espectadors a la vida dintre els murs de la ciutat assetjada. Amb la intenció de fer-los partícips del nervi, la rauxa i l’angoixa dels moments més virulents del conflicte, la trama els portarà a olorar el fang i la pólvora d’alguns dels escenaris crucials del setge, com ara el Baluard de Santa Clara o el Fossar de les Moreres. Al mateix temps, però, i malgrat els patiments propis de la reclusió, també es vol ocumentar l’esperança festiva dels seus habitants, les alegries senzilles de la vida quotidiana a la ciutat i l’explosiva
eufòria per les petites victòries diàries.

A través dels perfils reconeixedors d’Ònia, William i Onofre, es van obrint les portes de cases, tallers i tabernes, per oferir el retrat d’una comunitat travada i còmplice que es fa plaça forta davant l’adversitat. El resultat és un fresc panoràmic, on les veus anònimes troben el seu lloc dins el cor popular, però d’on també sorgeixen rostres històrics. Així, de la mà del triangle protagonista, coneixerem en acció personalitats il·lustres com Rafael de Casanova o el comandant Villarroel. Però més enllà d’aquests noms tan icònics del setge, també ens aproparem a altres personatges reals però menys coneguts, com són el comerciant de teles i purità lletraferit Pere Serra i Postius o el poeta satíric i lliurepensador Joan Bonaventura de Gualbes, membre de l’anomenada Acadèmia dels desconfiats. Al capdavall, la panoràmica humana que es desprendrà de l’espectacle, amb més de vint personatges, no vol ser altra cosa que un homenatge a tots els homes i dones que van viure el dramàtic setge, en tota la seva humanitat, feta d’errors i d’encerts. Errors i encerts que ens han fet avui tal com som.

Podeu cercar més informació en el seu web:  http://fangisetge.cat/

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More