dijous, 19 de maig del 2016

Festival Tiana Antica 2016


XVIIè FESTIVAL DE MÚSICA ANTIGA DE TIANA
“TIANA ANTICA 2016”

• El Festival de Música Antiga de Tiana, “Tiana Antica 2016”, engega la XVIIa edició amb sis concerts entre el 21 i el 29 de maig.

• Tots els concerts del Festival són interpretats amb criteris històrics i amb instruments originals o rèpliques.

• El 21 de maig obre el festival “Tiana Antica 2016” el SYMBIOTIC DUO amb Adriana Alcaide i Irantzu Zuasti amb l’espectacle familiar Un Gulliver viollinista.

• El festival ofereix la novetat de donar acollida el XII Encuentro de la Sociedad de la Vihuela, el laúd i la guitarra.

• Un any més el Festival ofereixen els concerts inclusius. A la finalització dels concerts s'oferirà una descoberta tàctil dels instruments a persones amb diversitat visual, sent l’únic festival a Europa que manté l’oferta accessible per aquest colectiu.

• El concert del divendres 27 de maig La Sonorosa es dotarà d’audiodescripció [AD)))] per a persones amb diversitat visual. El concert surt de l’habitual format concertant i s’escenifiquen situacions amb diàleg i moviment escènic.

La dissetena edició del Festival de Música Antiga de Tiana: Tiana Antica (21,22 i 27,28,29 de maig) incorpora destacades novetats en la programació d’enguany: un concert familiar per a pares i infants, Un Gulliver Violinista, interpretat pel Symbiotic Duo; la actuació del violinista Emilio Moreno per partida doble, amb la Real Cámara i amb la Banda de Violins de l’Antiga. I amb motiu del 20è aniversari de Visigòdia www.visigodia.org -associació organitzadora del festival- ha convidat a La Sociedad de la Vihuela www.sociedadelavihuela.com entitat dedicada a la investigació, interpretació i difusió de la música per a instruments històrics de corda polsada, a celebrar el seu XII Encuentro, en el marc del Festival, els dies 27, 28 i 29 de maig. Els musicòlegs i intèrprets participants donaran a conèixer les comunicacions de la trobada a la Sala d’Exposicions del Casal de Tiana.


CONCERTS:



DISSABTE 21 DE MAIG
12.00 h - Sala Albéniz. Casal de Tiana

Entrada 5,00 euros. Fins a 12 anys entrada gratuïta

El primer cap de setmana el Festival obre a la Sala Albéniz del Casal de Tiana amb una matinal, el dissabte dia 21 de maig, amb un espectacle especialment pensat per a la canalla i ideal perquè els pares puguin compartir una interpretació de primer nivell. Es tracta de dues violinistes de prestigi especialitzades en la interpretació històrica de música barroca. Ens ofereixen en aquesta ocasió l’espectacle familiar que han anomenat UN GULLIVER VIOLINISTA. Georg Philipp Teleman, inspirat en l’obra satírica de Jonathan Swift “Els viatges de Gulliver”, va compondre la Suite Gulliver per a dos violins, en Re Major, en cinc moviments i concebuda com una dansa. Adriana Alcaide i Irantzu Zuasti www.adrianaalcaide.com , amplien aquesta petita meravella de Telemann amb obres de Vierdanck, Leclair, Degiardino i fins i tot inclouen duos de violi de Bártok. És tot un plaer poder gaudir de la potència interpretativa d’aquestes violinistes a pocs centímetres de distància.

El vespre del mateix dia 21, l’Ermita de l’Alegria es vesteix de gala amb la visita d’un dels intèrprets europeus més distingits en el camp de la interpretació de la música barroca. Es tracta d’Emilio Moreno, fundador de La Real Cámara www.larealcamara.com i director de la secció de música antiga de l’ESMUC. En aquesta ocasió estarà acompanyat per Guillermo Turina, violoncel·lista i Eduard Martínez Borruel al clavicèmbal. Interpretaran obres de Francesco Maria Veraccini, Arcangelo Corelli, Johan Sebastian Bach i Luigi Boccherini.


DIUMENGE 22 DE MAIG
19.00 h - Masia de Can Parxet

Entrada 10.00 euros

L’endemà de viure una jornada clarament barroca, el diumenge 22, a La Masia de Can Parxet, farem un salt enrere en el temps i viurem el món de disbauxa d’aquells rodamóns il·lustrats anomenats goliards que van omplir de cançons, danses i rauxa les tavernes del’Europa central. El programa que ens ofereix el grup Artefactum http://www.artefactumusicantigua.com/artefactum/ ho diu tot: Tempus est Iocundum. Inclouen obres interpretades amb flautes medievals, instruments de corda i percussió, dels quals sortiran obres de Guillaume de Machaut, Raimbaut de Vaqueiras, Laudario de Cortona i peces del famós recull dels escrits recopilats dels documents anomenats Carmina Burana així com a diverses peces anònimes del repertori medieval.


DIVENDRES 27 DE MAIG
20.30 h - Sala Albéniz. Casal de Tiana

Entrada 10,00 euros.

Divendres 27, a la Sala Albéniz, el grup La Sonorosa www.lasonorosa.com oferirà un concert amb instruments de corda polsada que donarà la benvinguda als assistents al XII Encuentro de la Sociedad de la Vihuela. Ens oferiran un concert resultat d’una recopilació sobre l’autor espanyol Luis de Briceño, Todos se burlan de mi, amb un ample repertori de peces vocals, ballables i instrumentals amb predomini de la guitarra. Aquest grup ha actuat recentment a Barcelona amb molt d’èxit i bones critiques (Jaume Radigales a La Vanguardia, César López Rosell a El Periódico...).


DISSABTE 28 DE MAIG
18.30 h - Sala Albéniz. Casal de Tiana

Entrada 15,00 euros.

Torna a Tiana Antica l’ORQUESTRA BARROCA CATALANA www.orquestrabarrocacatalana.cat a la Sala Albéniz el dissabte 28, amb un repertori que abraçarà un segle de música i ens passejarà pel barroc anglès del 1600 fins a la Itàlia del 1700. Henry Purcell, Nicola Fiorenza, Matthew Locke i Antonio Vivaldi hi seran presents de la mà del flautista Tiam Goudarzi.


DIUMENGE 29 DE MAIG
Sala Albéniz. Casal de Tiana

Entrada 10,00 euros.

I com a concert de cloenda del festival, diumenge 29 a la Sala Albéniz, ens visita LA BANDA DE VIOLINS DE L’ANTIGA de l’ESMUC de la mà del director de la secció de música antiga de l’escola el violinista Emilio Moreno. Ens oferiran un recorregut per l’Europa barroca amb autors com Michael Praetorius, Olando Lasso, Beaulieu, Pierre Phalèse, Enric VIII d’Anglaterra, John Dowland i anònims de l’època barroca.


27, 28 I 29 DE MAIG: 

XII ENCUENTRO DE LA SOCIEDAD DE LA VIHUELA, EL LAÚD I LA GUITARRA


PROGRAMA D’ACTIVITATS


DIVENDRES 27 DE MAIG
A les 20.30h.
Bienvenida y presentación de la Sociedad de la Vihuela
Casa Albéniz del Casal de Tiana
La Sonorosa

A las 21.00 h.
CONCERT La Sonorosa

DISSABTE 28 DE MAIG 
A les 11.00 h.
Visita al Museu de la Música de Barcelona
Visita guiada per Joan Pellisa i Jaume Bosser, guitarrers

A les 17.00 h.
Conferència
La Guitarra rasgueada en España durante el siglo XVII
Dr. Francisco Alfonso Valdivia Sevilla
Sala de exposicions - Casal de Tiana

A les 18.30 h.
CONCERT
Orquestra Barroca Catalana

DIUMENGE 29 DE MAIG

A les 11.00 h.
Presentació del projecte "La Sonorosa"
Edwin García González
Luís de Briceño y la entrada del Sarao Español.
Sala d’exposicions del Casal de Tiana

Trabajo de reconstrucción musical del libro "Metodo mui facilissimo para aprender a tañer la guitarra a lo español" (1626) de Luis de Briceño. Tesis de master UAB-ESMUC 2015.

A las 12.30 h.
Conferencia
Guitarreros catalanes.
Joan Pellisa, guitarrero
Sala d’exposicions del Casal de Tiana

A las 19.00 h.
CONCERT
La Banda de Violins d'Antiga de l'Esmuc
Emilio Moreno, dirección

A les 21:00 h
Clausura del XII Encuentro de Tiana
Sala d’exposicions del Casal de Tiana


ACTIVITATS PARALEL·LES 


ENCUENTRO DE LUTHIERS Y EXPOSICIÓN DE INSTRUMENTOS

DISSABTE 28  i DIUMENGE 29 DE MAIG:
Sala d’exposicions del Casal de Tiana
Hora: de 10.00 h a 14.00 h  i  de 17.00 h a 20.00 h

PARTICIPACIÓ DELS TABALERS DE TIANA
Durant tot el Festival Els Tabalers de Tiana oferiran les seves evolucions de percussió pels carrers de Tiana.

EL DOLÇ DEL FESTIVAL

També serà present a la celebració el VISIGODÍ, el dolç inspirat en una recepta del segle XV elaborat pel Forn Aixelà que marida tant bé amb el cava Cuvée Desert Rosat de Parxet.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More