dimarts, 9 de febrer del 2016

Llibertat al dret d'expresió, però amb seny!

Volem reproduir el comunicat que ADETCA ha remès als mitjans de comunicació:


COMUNICAT DE L’ASSOCIACIÓ D’EMPRESES DE TEATRE DE CATALUNYA (ADETCA), MEMBRE DE FAETEDA 
(FEDERACIÓN ESTATAL DE ASOCIACIONES DE EMPRESAS DE TEATRO Y DANZA) 
EN RELACIÓ A LA DETENCIÓ DE LA COMPANYIA DE “TÍTERES DESDE ABAJO”

La detenció i posterior empresonament dels integrants de la companyia “Títeres desde abajo” com a conseqüència de la representació de la seva obra “La bruja y don Cristóbal” dins dels actes del Carnaval de Madrid constitueix un autèntic disbarat en la gestió de la política cultural de l’Ajuntament de Madrid i ens obliga a reflexionar sobre l’actuació dels poders públics en matèria de cultura.

Amb independència del judici o opinió que el contingut exacte de l’obra ens pugui merèixer, sobre el que no sembla haver interès en analitzar amb detall, creiem convenient manifestar que l’incident es podria haver evitat si els responsables de programació haguessin conegut el contingut de l’obra, de clara crítica social y política, dirigit a un públic adult i no a un públic infantil. El fet d’haver-lo programat en horari familiar i en un espai destinat a la representació d’obres per a nens és un altre error més dels responsables de programació de l’Ajuntament de Madrid. 

Des de FAETEDA i ADETCA exigim que aquest desafortunat accident cultural sigui tractat amb equanimitat, analitzat amb justícia i que les acusacions que se’n derivin de la seva programació afectin directament als autèntics responsables de la mateixa, evitant que pugui derivar-se d’aquesta situació un innecessari i no desitjat debat sobre la llibertat d’expressió i els límits de la creació escènica.
Així mateix, sol·licitem la llibertat immediata i sense càrrecs dels integrants de la companyia “Títeres desde abajo” . 

A partir d'aquest comunicar, el nostre equip vol fer unes reflexions:

1è:  SI, i sense pal·liatius: DRET A LA LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ.

2on: Aquest Dret a la Llibertat d'expressió s'ha de difondre a través dels canals adequats i pel públic a qui van destinats els continguts que es pretenen transmetre. Qualsevol d'aquestes llibertats, fora de context, entra en conflicte amb les llibertats alienes.

3è: No entrarem a qüestionar la professionalitat i el coneixement (o no) dels responsables de programació de qualsevol Ajuntament. La majoria dels programadors són tècnics/funcionaris que, encara que qüestionable, sembla que no entra dins de les seves obligacions ser entesos en els temes que gestionen i més concretament en segons quines àries, potser considerades de menys transcendència.  La cultura sembla ser una d'elles.

4ar: Pensem que s'estan extraient conclusions sense haver vist el muntatge de la Companyia "Titeres desde abajo", però considerem que si la mateixa companyia puntualitza que aquest espectacle "anava dirigit al públic adult", perquè varen permetre que es programés  "en horari familiar i en un espai destinat a la representació d’obres per a nens"?
Potser el més assenyat hagués estat rebutjar l'oferiment, al no proposar-els-hi el lloc ni el moment idonis per a fer arribar el seu espectacle al públic a qui volien adreçar-se: els adults. 
S'ha de ser responsable amb el producte que es presenta. No tot val per a aconseguir un "bolo"; ni en aquests moments tan complicats i de tan poca feina en el nostre sector.

5è:  Atenent aquestes reflexions creiem que hi ha hagut "negligències" per ambdues parts:
Els tècnics de l'Ajuntament de Madrid, perquè, aparentment, desconeixien el contingut del què programaven.
La Companyia "Titeres desde abajo", per no ser conseqüents amb la seva línia d'argumentació de que, l'espectacle anava destinat, exclusivament, al públic adult.

Petit espai, públic amatent.  Foto TV

Però per damunt de tot, si us plau:

Tinguem cura dels espectacles destinats als nostres infants i siguem respectuosos amb el que els vulguem transmetre.

Ells seran el públic de demà.

Ensenyem-los a estimar el teatre i la cultura, amb entreteniments escaients a la genuina innocència que comporta la seva edat,  sense manipulació ni doctrines equivoques.

I això és tasca de tots:  Companyies i programadors.

Gràcies!

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More