dijous, 28 de maig del 2015

Gala solidaria pel Nepal, al Lliure


El Teatre Lliure acull "Un trosset d'ànima pel Nepal"
una gala solidària en benefici de l’orfenat de Bal Mandir

L'espectacle se celebrarà el dilluns 8 de juny a les 20.30h
 a la Sala Fabià Puigserver del Lliure de Montjuïc.

Silvia Pérez Cruz, David Caraben (Mishima), Pere Arquillué, David Selvas i Rhum i Cia, 
entre molts altres, ajudaran amb cançons i paraules als nens i nenes de l'orfenat de Bal Mandir.

Eren les 12 del migdia del dissabte 25 d’abril quan la terra va sacsejar una àmplia zona de Nepal, un dels països més pobres del món. El terratrèmol va sepultar més de 8.500 persones i va destruir cases, edificis, temples, monuments... un dels edificis greument afectats va ser Bal Mandir, l’orfenat més gran del país, deixant sense llar a tots els nens i les seves cuidadores.


Per ajudar a reconstruir les vides d’aquests nens, un grup de pares que van adoptar els seus fills en aquest orfenat, juntament amb un grup important de voluntaris i artistes, organitzen un espectacle solidari per recaptar fons el pròxim 8 de juny al Teatre Lliure de Barcelona

Tots els diners que es recaptin s’enviaran a Creative Nepal, una associació creada per nois i noies orfes que van passar la infància a Bal Mandir i que mai van ser adoptats. Des de l’endemà del terratrèmol, Creative Nepal està desenvolupant diverses accions d’ajuda directa als seus “germans petits”, els nens i nenes que viuen a Bal Mandir. Creative Nepal és la contrapart nepalí de Ruta 6, una associació que des de fa anys ajuda en l'escolarització de 35 nens i nenes de Bal Mandir i que cada any realitza un projecte lúdic-educatiu en aquest orfenat durant el mes de vacances de Dashain, la principal festa religiosa del Nepal. Ruta 6 serà l’entitat encarregada de fer el seguiment d’aquest ajut i d’informar del destí final dels diners que es recaptin.

Bal Mandir està situat a Naxal, un districte del centre de Katmandú i està gestionat per NCO "Nepal Children's Organization", una organització creada pel govern nepalí per gestionar diversos orfenats del país.

Després de passar diversos dies dormint sota plàstics al pati de l’orfenat i davant l’amenaça que suposa l’arribada de la temporada de pluges, els nens de Bal Mandir han estat traslladats provisionalment a altres orfenats de la NCO i altres edificis governamentals. A més, segons ens explica Creative Nepal, no paren d’arribar nous nens, víctimes del terratrèmol les famílies dels quals han desaparegut. Encara que de moment, els nens tenen aigua potable i menjar gràcies a l’ajuda que Ruta 6 envia a Creative Nepal i altres donacions particulars, les seves condicions són molt precàries i necessiten sabates, roba i medicines entre d’altres coses. El govern nepalí, de qui depenen tots aquests nens, encara no ha decidit on els allotjarà definitivament, de moment sembla descartada la possibilitat de reconstruir l’antic orfenat perquè el terratrèmol l‘ha deixat massa malmès.

Es calcula que a Catalunya han arribat més de 250 nens i nenes provinents de Bal Mandir.

Amb aquest espectacle solidari es pretén ajudar a retornar el somriure als petits habitants Bal Mandir i ensenyar-los que a Barcelona moltes persones fan un esforç per ajudar-los i retornar-los l’esperança d’un futur que va truncar el terratrèmol.

L’espectacle, dirigit per Xicu Masó i Martí Torras, amb la coordinació tècnica de Rafel Plana està organtizat per un grup de pares i mares de fills adoptats de Bal Mandir, amics i l'ONG Ruta 6, i comptarà amb les actuacions de Sílvia Pérez Cruz, David Caraben (Mishima), Pere Arquillué, David Selvas, Xavier Albertí, Rhum i Cia, The Mamzelles, Maria Molins, Combo de l'Escola de música del Palau, Gemma Abrié, Rojina Kastakar, Mireia Dolç - Ana San Martín - Xavier Dolç, Toni Puntí i Xamfrà (escola de música del raval).

Es poden comprar les entrades al servei de venda del Teatre Lliure, clicant aquí 


"Un trosset d'ànima del Nepal" pretén omplir el Lliure de cançons i paraules per ajudar a 200 nens i nenes de l’orfenat més gran de Katmandú derruït pel terratrèmol i que, després de passar diversos dies aixoplugats amb plàstics, ara estan repartits en diversos edificis i orfenats en condicions molt precàries.

Amb aquest espectacle solidari es pretén ajudar a retornar el somriure als petits habitants Bal Mandir i ensenyar-los que a Barcelona moltes persones fan un esforç per ajudar-los i retornar-los l’esperança d’un futur que va truncar el terratrèmol.

Un grup de pares i mares de les famílies catalanes que han adoptat els 250 nens del Nepal provinents de l’orfenat de Bal Mandir organitzen un espectacle/concert el proper 8 de juny a les 20.30 del vespre al Teatre Lliure de Montjuïc per recollir fons.

On aniran a parar els diners?

Tots els diners que es recaptin s’enviaran a Creative Nepal, una associació creada per nois noies orfes que van passar la infància a Bal Mandir i que mai van ser adoptats. Actualment tenen al voltant de 20 anys i col·laboren, a través d’aquesta entitat amb el seu antic orfenat. 

Des de l’endemà del terratrèmol, Creative Nepal està desenvolupant diverses accions d’ajuda directa als seus “germans petits”, els nens i nenes que viuen a Balmandir. Creative Nepal és la contrapart nepalí de Ruta 6: 
la ONG que ofereix beques i te cura de 36 nens, http://ruta6cantabria.blogspot.com.es/. Una associació que des de fa anys ajuda els nens de Bal Mandir i que cada any realitza un projecte lúdic-educatiu en aquest orfenat durant el mes de vacances Dashain, la principal festa religiosa del Nepal. Ruta 6 serà l’entitat encarregada de fer el seguiment d’aquest ajut i d’informar del destí final dels diners que es recaptin.

Què és l’orfenat de Bal Mandir i què passa al Nepal?

Bal Mandir està situat a Naxal, un districte del centre de Katmandú i està gestionat per NCO Nepali Children Organization, NCO, una organització creada pel govern nepalí per gestionar diversos orfenats del país.

Després de passar diversos dies dormint sota plàstics al pati de l’orfenat i davant l’amenaça que suposa l’arribada de la temporada de pluges, els nens de Bal Mandir han estat traslladats provisionalment a altres orfenats de la NCO i altres edificis governamentals.

A més, segons ens explica Creative Nepal, no paren d’arribar nous nens, víctimes del terratrèmol les famílies dels quals han desaparegut. Encara que de moment, els nens tenen aigua potable i menjar gràcies a l’ajuda que Ruta 6 envia a Creative Nepal i altres donacions particulars, les seves condicions són molt precàries i necessiten sabates, roba i medicines entre d’altres coses. 

El govern nepalí, de qui depenen tots aquests nens, encara no ha decidit on els allotjarà definitivament, de moment sembla descartada la possibilitat de reconstruir l’antic orfenat perquè el terratrèmol l‘ha deixat massa malmès.

Des de l’any 1990, de Bal Mandir han sortit bona part dels nens donats per a adopcions internacionals.

Podeu trobar més informació clicant aquí

Podeu descarregar-vos vídeos aquí (amb escenes cotidianes de Bal Mandir i la feina de Creative Nepal abans i després) i aquí (extracte del DVD 'La ruta mágica' amb una entrevista a Kalpana, una de les noies de Creative Nepal) 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More