dilluns, 22 de juny del 2015

Arrenca el Dansaneu

Més d’un centenar d’artistes provinents de Catalunya, Aragó, Euskal Herria i Occitània 
participaran en el Dansàneu 2015


Les danses i músiques tradicionals del Pirineu prenen les Valls d’Àneu en la celebració del nou Dansàneu

La 24a edició del festival es durà a terme del 23 al 28 de juny en vuit municipis: 
Esterri d’Àneu, València d’Àneu, Isil, la Guingueta d’Àneu, Espot, Escaló, Rialp i Sort (Pallars Sobirà)

El refundat Dansàneu, Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu, coincideix amb la celebració de les falles pallareses i pretén convertir el territori en punt de trobada de les cultures pirinenques, així com dinamitzar culturalment i econòmica la zona

Més d’un centenar d’actuants de dansa i música tradicional provinents de diversos punts de Catalunya, Aragó, Euskal Herria i Occitània es donaran cita des d’aquest dimarts 23 i fins diumenge 28 de juny en el nou Dansàneu. Aquest festival, nascut fa vint-i-tres anys a Esterri d’Àneu i refundat enguany com a Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu, s’estén des d’Esterri d’Àneu fins a València d’Àneu, Isil, la Guingueta d’Àneu, Espot, Escaló, Rialp i Sort (Pallars Sobirà).

El 24è Dansàneu programa una trentena d’activitats que pivoten a l’entorn de la dansa i la música tradicional i que inclouen:

1.- ESPECTACLES, tots ells, gratuïts i per a tots els públics: Destaquen les cercaviles d’obertura (Sort, 24 de juny) i de cloenda (Esterri d’Àneu, 27 de juny, amb la participació de 22 grups de dansa i música, la meitat d’ells provinents del territori), així com les actuacions dels grups residents de Catalunya (Ballets de Catalunya), Aragó (Corro d’es Bailes de San Chuan), Euskal Herria (Elai Alai) i Occitània (Vox Bigerri, entre altres).

2.- FORMACIÓ en dansa i música tradicional, entroncant amb l’esperit del Dansàneu originari, també de caràcter gratuït. En el marc d’aquest nou Dansàneu, la formació es concentra des del 25 i fins el 28 de juny (ambdós inclosos) i es desenvolupa principalment a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu (cursos de música, principalment) i el pavelló poliesportiu d’Esterri d’Àneu (cursos de dansa tradicional, amb els grups residents). La formació del Dansàneu 2015 està reconeguda pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya (crèdits per al professorat).

3.- ALTRES ACTIVITATS: la celebració de les falles d’Isil, la Guingueta d’Àneu i Espot (totes elles, el 23 de juny), València d’Àneu (27 de juny) i Alós (4 de juliol) emmarquen temporalment la celebració del nou Dansàneu. Però no són les úniques activitats complementàries que suma el festival: també hi ha unes jornades sobre recerca i etnologia a l’Ecomuseu de les Valls (27 de juny, amb els occitans Alain Servant i Pierre Rouch i l’expert Artur Blasco), una exposició provinent del Conservatori de Toulouse, també a l’Ecomuseu de les Valls (amb visita guiada a càrrec de Philippe Bourges – Les Bethmalais, diumenge 28 de juny), la presentació del cançoner d’Artur Blasco amb la presència d’informants del Pallars el dijous 25 de juny, etc.

4.- MOSTRA d’ARTESANIA, en col.laboració amb Pirineu Art. Tindrà lloc a Esterri d’Àneu (a l’entorn del carrer Major), el dissabte 27 de juny (tot el dia).

5.- FIRA de PRODUCTES de PROXIMITAT: a l’entorn del Recinte Firal d’Esterri d’Àneu, i coordinats per l’establiment Lo Rebost del Bonabé, la Fira inclou una programació de tallers i activitats complementàries per a petits i grans. També planteja una prèvia el dijous, 25 de juny, a dos quarts de deu del vespre: un maridatge de productes de proximitats, amb una representació important dels productors que a partir del 26 i fins el 28 de juny participaran en la Fira.

El nou Dansàneu és un festival que s’adreça a tots els públics, tant als professionals i aficionats a la dansa i la música tradicional com al públic familiar i que pretén convertir les Valls d’Àneu en un punt de trobada de les cultures pirinenques.

És per aquest motiu que, sense renunciar a la formació que van prioritzar els fundadors del Dansàneu, amb el ballarí, coreògraf i mestre de dansa Joan Serra i Vilamitjana (1947-2013) al capdavant, el nou Dansàneu opta pels espectacles pensats com a exhibicions de to marcadament participatiu. En bona part, gràcies al tarannà dels grups convidats, encapçalats per Ballets de Catalunya, un esbart dedicat a la recuperació i difusió de les danses tradicionals i populars dels territoris de parla catalana. La cura en la posada en escena dels balls (d’acord amb els cànons dels folkloristes) i la indumentària i l’acompanyament musical en directe del grup De Soca-rel són elements fonamentals d’uns espectacles dinàmics que converteixen el públic en protagonista de la festa.

Des de Portugalete (Euskal Herria) arribarà el grup de dansa i música Elai Alai, nascut l’any 1962 fruit de la iniciativa popular i seguint una vocació secular al poble basc. Des d’aleshores, la personalitat i el prestigi del grup s’han consolidat dins i fora de les fronteres del País Basc, gràcies a un treball silenciós però constant en favor de la recuperació, conservació i expansió del riquíssim folklore èuscar.

Resulta igualment remarcable la visita del conjunt d’Aragó Corro d’es Bailes de San Chuan. La formació va néixer gràcies a l’entusiasme d’un grup de dones que havia participat intensament en els primers treballs de recuperació del folklore comarcal sorgits a Sobrarb al llarg dels anys setanta del segle XX. En l’actualitat, el Corro d’es Bailes el poden arribar a compondré quaranta persones, cosa que representa una quarta part dels habitants de San Juan, una cosa excepcional en qualsevol grup folklòric. Per això es pot afirmar que el Corro no és un grup, sinó ‘un poble que balla’. La també aragonesaOrquestina del Fabirol posarà la música en directe a les danses del Corro.

Els occitans Alain Servant i Pierre Rouch desenvoluparan des del dijous 25 fins al diumenge 28 de juny, ambdós inclosos, cursos i tallers a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, amb voluntat d’acostar a nous públics principalment la dansa i la música tradicional del Coserans i de Gascunya. I el diumenge 28 s’hi sumarà Philippe Bourges, del prestigiós conjunt Les Bethmalais, amb una petita representació d’aquest grup de dansa occitana.

L’enllaç amb les arrels del festival es fa evident en aquest Dansàneu gràcies a la participació, un any més, del tàndem format pel ballarí i coreògraf Jordi Rubio i el músic i professor Ferran Martínez, directors de les últimes edicions del certamen, que prendran part activa en aquest nou festival que torna a mirar, la tarda de dissabte, 27 de juny, als carrers d’Esterri d’Àneu per celebrar-hi la tradicional cercavila de cloenda, amb la participació activa de tots els grups residents. Una cercavila que creix i suma, com ho fa tot el festival des del seu inici, la nit del 23 de juny a Isil, la participació activa delsgrups de les Valls d’Àneu, més presents que mai en un festival que arrenca del seu batec. En destaquem la colla de Diables Valls d’Àneu (que farà un correfoc de format generós el dissabte 27, a partir de dos quarts de dotze de la nit), els membres de l’associació L’Estarna, la xaranga i batucada Kina Creu, els PetaCanyes, els Tocats i Fugats i la colla deBastoners, tots d’Esterri d’Àneu.

Però no només això: el Dansàneu 2015 és també la festa dels alumnes i els professors de l’Escola Folk del Pirineu i dels Esmolets, els Xafarostolls i els Gegants de Sort, igualment presents en el programa d’activitats de la trobada.

ELS IMPRESCINDIBLES DEL DANSÀNEU 2015

1. INAUGURACIÓ del 24è DANSÀNEU, MERCAT FESTIU DE LES CULTURES DEL PIRINEU. Dimecres 24/06, a les set de la tarda, a la plaça de l’Església d’Esterri d’Àneu. Pregó a càrrec de l’escriptor Pep Coll i actuació dels alumnes i professors de l’Escola Folk del Pirineu. Acció de foc a càrrec dels Diables de les Valls d’Àneu.

2. CONCERT a SANTA MARIA D’ÀNEU. Dijous 25/06, a les sis de la tarda, concert a càrrec del grup KRREGADES de ROMANÇOS: Cançons Rellogades. La recentment remodelada església de Santa Maria d’Àneu acull aquest concert íntim en el que esdevé una oportunitat única per visitar aquesta meravella del romànic català i comprovar-ne l’estat, un cop invertits més de 400.000€ per al seu condicionament.

3. PRESENTACIÓ del volum A PEU PELS CAMINS DEL CANÇONER. Dijous 25/06, a les vuit del vespre, Artur Blasco, tota una autoritat en la recerca etnomusical, presentarà el seu magnífic cançoner a la sala polivalment de l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu. En acabar, el visitant pot enllaçar amb el MARIDATGE de PRODUCTES de PROXIMITAT que ofereix Lo Rebost del Bonabé, a manera de prèvia de la Fira de productes (a dos quarts de deu de la nit, 30€/persona, places limitades). Per últim, a partir de dos quarts de dotze de la nit, al PUB L’ERA, d’Esterri d’Àneu, JAM OBERTA amb els músics Xavi Aburruzaga (País Basc) i Manu Sabaté (Catalunya). Amb la invitació a l’occità Pierre Rouch.

4. INAUGURACIÓ de la FIRA de PRODUCTES de PROXIMITAT i ACTUACIÓ DELS GRUPS RESIDENTS. Divendres 26/06, a les set de la tarda, al Recinte Firal d’Esterri d’Àneu.

5. ACTUACIÓ DEL CONJUNT OCCITÀ DE POLIFONIA VOX BIGERRI (a la una del migdia a Esterri d’Àneu i a dos quarts de vuit del vespre, a Rialp) i MOSTRA d’ARTESANIA. Dissabte 27/06, durant tot el dia.

6. CERCAVILA PARTICIPATIVA i FINAL de FESTA. Dissabte 27/06, a les sis de la tarda, amb sortida des del Pavelló Poliesportiu d’Esterri d’Àneu. Amb la participació dels 22 grups del Dansàneu. A dos quarts de dotze de la nit, CORREFOC de CLOENDA a càrrec dels Diables de les Valls d’Àneu (i final de festa a la Piscina Municipal). Sortida: Pont Vell d’Esterri d’Àneu.

NOUS OBJECTIUS DE L’ORGANITZACIÓ PER A UN NOU FORMAT DE FESTIVAL

El Dansàneu és un projecte organitzat pel Departament de Cultura – Generalitat de Catalunya (Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals), l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu i el Consell Cultural de les Valls d’Àneu. Compta amb el patrocini de la Diputació de Lleida (Institut d’Estudis Ilerdencs, Patronat de Turisme) i el suport dels Municipis aneuencs, l’Ecomuseu Valls d’Àneu i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà. Hi col.labora l’Obra Social ‘la Caixa’.

L’objectiu del nou Dansàneu, amb la dansa com a eix principal i vertebrador, és donar resposta als requeriments i necessitats d’un context social i cultural canviant. Tot plegat incorporant els atractius de disciplines artístiques, culturals, socials i econòmiques ja presents al territori i que atorguen valor afegit al propi concepte de festival estiuenc.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More