Ventura Pons, Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2015
El director, guionista i productor recollirà el màxim guardó del cinema català
en el decurs de la gala dels VII Premis Gaudí, l’1 de febrer del 2015.
El 2014 ha recuperat l’històric Cine Texas, apostant per una cartellera de reestrena,
subtitulada en català i a preus assequibles.
Amb 25 films, és el director més prolífic del cinema català.
La Junta directiva del l’Acadèmia del Cinema Català, formada per Isona Passola (Presidenta), Sergi López (Vicepresident), Elisa Plaza (Secretària), Maria Rosa Fusté (Tresorera) i Pep Armengol, Josep Maria Civit, Aina Clotet, Cesc Gay, Edmon Roch i Clara Segura (Vocals), ha acordat distingir al director, guionista, productor i empresari de cinema: Ventura Pons amb el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter de l’Acadèmia.
L’Acadèmia del Cinema Català li vol reconèixer una vida dedicada al cinema des de tots els àmbits. Aquesta vocació incombustible i de passió pel setè art està molt present en iniciatives com la recent reobertura dels Cinemes Texas, al costat de dos grans professionals del país, Ricard Almazán i Àngels Gelabert. Un cinema de reestrena, amb quatre sales que sumen 540 butaques, preus molt econòmics i una cartellera amb una selecció exquisida que aposta per la versió original subtitulada en català i per subtitular les pel·lícules catalanes a l’anglès.
El director ha manifestat la seva satisfacció per entrar al club honorífic del que ja formen part Jaime Camino (2009), Josep Maria Forn (2010), Jordi Dauder (2011), Pere Portabella (2012), Montserrat Carulla (2013) i Julieta Serrano (2014). El diumenge 1 de febrer, durant la cerimònia de lliurament dels VII Premis Gaudí, els seus companys de professió li retran un homenatge conjunt per celebrar els prop de quaranta anys rere la càmera.
Ventura Pons, amb vint-i-cinc pel·lícules al seu currículum i amb presència constant als millors festivals internacionals, ha estat vicepresident de l’Academia de las Artes y Ciencias Cinematográficas de España. Ha rebut, entre d’altres, la Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes, la Creu de Sant Jordi del Govern català, el Premi Nacional de Cinema de la Generalitat de Catalunya, un Premi Ondas, el Premi Sant Jordi de la crítica de Barcelona, el Premio Ciudad de Huesca, el Zinegoak, el Zlatni Pecât
(Segell d’Or) a Belgrad (Sèrbia), el premi Respecte a Piestany (Eslovàquia), el Gloria Award a Chicago (Estats Units) i el més recent, el Premi Andalesgai d’Honor 2014, a Sevilla.
Cinema i compromís social:
Després de dirigir més d’una vintena d’obres teatrals, Ventura Pons va rodar la seva primera pel·lícula, Ocaña, retrat intermitent, el 1977, seleccionada oficialment pel Festival de Cannes. Aquest any, el Festival de Cinema de Sevilla ha reconegut el paper del director per la visibilització del col·lectiu LGTB amb la creació del Premi Ocaña a la Llibertat. El seu darrer film, Ignasi M, “és una pel·lícula contra la por”, en paraules del mateix director.
Amb vint-i-cinc llargmetratges - vint-i-tres d’ells realitzats amb la seva productora Els Films de la Rambla -, Ventura Ponsés el director més prolífic del cinema català i també un dels més coneguts internacionalment.
El cineasta dels escriptors:
Nascut a Barcelona el 1945, Ventura Pons va prendre contacte amb el cine als anys 60, al Londres dels Angry Young Men.Després d’una dècada dedicada al teatre, com a director, es va llençar al cinema amb Ocaña, retrat intermitent. El 1985 va crear la productora Els Films de la Rambla, on han vist la llum èxits com La Rossa del Bar (1986), Què t'hi jugues, Mari Pili?(1990) o Aquesta nit o mai (1992).
Des de l’estrena d’El perquè de tot plegat (1994), amb guió basat en el llibre homònim de Quim Monzó, Pons ha adaptat textos de Josep Maria Benet i Jornet (Actrius, 1996, i Amic/Amat, 1998); de Sergi Belbel (Carícies, 1997, Morir (o no), 1999, i Forasters, 2008); de Lluís-Anton Baulenas (Anita no perd el tren, 2000, Amor idiota, 2004, i A la deriva, 2009), entre d’altres.
Amb la seva darrera pel·lícula Ignasi M, Ventura Pons tanca el cercle que obria com a documentalista el 1977 amb Ocaña, retrat intermitent, pel·lícula amb la que ofereix una classe magistral al Festival REC de Tarragona el proper 4 de desembre.
Podeu recuperar la nostra entrevista, amb Ventura Pons,
amb motiu de l'estrena del recuperat Texas, en aquest ENLLAÇ
També podeu recuperar l'article sobre Ignaci M, des de aquest ENLLAÇ
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada