diumenge, 7 de setembre del 2014

El TNC presenta temporada

Ens expliquem que:

"La programació de la temporada 2014/2015 renova el ferm compromís del Teatre Nacional de Catalunya amb el nostre patrimoni dramàtic —passat, present i futur— alhora que manté un ampli ventall de diàlegs directes amb la ciutadania per tal de contribuir a enriquir la qualitat de la seva mirada com a espectadors.

És fonamental doncs que un teatre públic com el nostre sàpiga treballar amb un projecte alhora concret i ambiciós, que sigui en tot moment capaç de demostrar a la ciutadania les seves raons de ser, des d’un evident compromís ètic i estètic, i amb la consciència que els fruits que hem d’aspirar a recollir són sobretot aquells de mitjà i llarg termini.

Per tal de contribuir a assentar algunes bases perdurables en el nostre futur, és urgent i necessari que des del principal teatre públic del país ens esforcem a reconstruir una lectura sòlida, plural i sense llacunes importants sobre el nostre patrimoni, al mateix temps que siguem un espai central a l’hora d’estimular i ajudar a créixer la creació escènica contemporània.

Per això, volem donar un pes singular al treball amb iniciatives de llarg recorregut, com ara els epicentres de programació sobre capítols massa oblidats del nostre passat escènic, la formació d’actors amb la Jove Companyia del Teatre Nacional – ITNC, o la bústia de recepció de textos del Comitè de Lectura, que aquest any començarà una dinàmica d’acompanyament dramatúrgic amb una obra seleccionada entre el centenar de títols rebuts la temporada passada.

Si volem cuidar la salut del nostre teatre, és necessari que dediquem esforços constants a cuidar la qualitat de la recepció teatral dels ciutadans. Per això, els espais de trobada amb els espectadors ocupen un espai molt destacat en les prioritats del projecte artístic, com és el cas dels clubs de lectura Llegir el teatre, que enguany es duran a terme en 25 biblioteques d’arreu de Catalunya, duplicant així la xifra de participants de la temporada anterior.

Aquesta temporada 2014/2015 mantindrem les conferències i col·loquis al teatre, així com les activitats amb les universitats o la Filmoteca, i encara ampliarem una mica més l’oferta amb el cicle Llegir l’escena dedicat al disseny teatral.

Igualment, amb la voluntat de continuar treballant per ser l’eix vertebrador de les arts escèniques del país, durant aquesta temporada, diverses produccions i coproduccions del Teatre Nacional de Catalunya faran gira dins i fora de Catalunya. La producció d’El joc de l’amor i de l’atzar de Marivaux, dirigida per Josep Maria Flotats, s’exhibirà en temporada al Centro Dramático Nacional, en versió castellana. Els altres espectacles que faran gira seran les coproduccions El President, Purga, Foot-ball i Incerta glòria, així com les produccions pròpies Liceistes i cruzados, L’esquella de la torratxa i Moro com a país, de la temporada passada.
Així mateix continuarem col•laborant amb altres institucions internacionals per afavorir la difusió del teatre català fora de les nostres fronteres.

Espectacle inaugural de la temporada:   "PER COMENÇAR, SARSUELA!!!"!


Sala Gran 02/10/2014 > 05/10/2014
FUNCIONS SOLIDÀRIES

A partir de 1850, quan els canvis demogràfics comencen a transformar Europa i preparen el terreny per a una futura cultura de masses, es desenvoluparà un tipus de teatre amb parts cantades i parts parlades que a la península Ibèrica s’anomenaria «sarsuela», mentre que a les latituds més septentrionals serà conegut amb noms com «opereta», «music-hall» o «Singspiel». Aquest fenomen democratitzarà l’interès pel gènere líric, en un moment en què l’òpera reflecteix sobretot els codis de representació d’unes elits socials molt determinades.

La sarsuela catalana és una frondosa illa de tresors amagats. El gènere també gaudia d’una important vitalitat als escenaris barcelonins, malgrat que una gran majoria d’aquestes joies encara esperin ser desenterrades, i que n’hi hagi unes quantes que fins i tot esperin ser estrenades per primera vegada. Si volem fer justícia al nostre patrimoni escènic, cal que entenguem que la sarsuela no és només un gènere en castellà, sinó que també s’expressa en català i la seva veu oblidada és una de les víctimes més injustes de l’amnèsia que ha tingut massa sovint la història del teatre d’aquest país.

Un viatge per alguns dels moments més esplendorosos de la sarsuela catalana, que en molts casos permetrà que les seves riqueses pugin dalt d’un escenari per primera vegada.

"No creo exagerado afirmar que la zarzuela fue el movimiento artístico de mayor dimensión y arraigo social de la cultura española. [...] A diferencia de otros géneros musicales de ámbito más restringido o excluyente —la ópera cortesana, el flamenco, el romancero popular, la polifonía renacentista...—, la zarzuela impregnó todas las clases sociales. Unió, como ningún otro y durante nada menos que cien años, a aristócratas y obreros; a monjas y anticlericales; a liberales y conservadores…

José Luis Temes, El Siglo de la Zarzuela. 1850-1950"

Amb la voluntat de subratllar el caràcter públic del Teatre Nacional i de fer-lo accessible a col·lectius amb dificultats especials, la recaptació d’aquest espectacle es destinarà a projectes de contingut social.

Trobareu tota la informació en el seu web, des de aquest LINK

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More