divendres, 3 d’abril del 2015

"Vilafranca, un dinar de Festa Major", tanca la gira d'hivern

Vilafranca, un dinar de festa major
tanca la seva gira d’hivern amb més d’11.000 espectadors
 i es prepara de nou per la tardor 

Podeu recuperar el nostre article, amb motiu de la presentació del projecte, des de aquest ENLLAÇ
Hi trobareu una entrevista amb Manel Barceló i Marta Angelat, que paga la pena escoltar.
I també l'entrevista amb l'autor i un dels impulsors d'aquest amagnífica iniciativa, en Jordi Casanovas

L’acollida del públic avala l’aposta dels cinc teatres municipals del país associats sota la marca Els Teatres Amics en la seva primera producció teatral de gran format

La gira d’hivern va acabar ahir al Teatre Fortuny de Reus. Vilafranca, un dinar de festa major tornarà als teatres de Catalunya a la tardor 

L’última part de la Trilogia sobre la identitat catalana, escrita i dirigida per Jordi Casanovas, s’apropa a la qüestió identitària a través de les contradiccions d’una família tradicional

El muntatge que va inaugurar la programació de la Capitalitat Cultural Catalana 2015 a Vilafranca del Penedès s'ha presentat ja a 7 teatres: l’Atlàntida de Vic, l’Atrium de Viladecans, el Kursaal de Manresa, el Teatre-Auditori de Sant Cugat, el Teatre Auditori de Granollers [Teatres Amics] i el Teatre Fortuny de Reus

Després de la darrera funció, dimarts 31 de març al Teatre Fortuny de Reus amb les entrades exhaurides, més d’11.000 espectadors han vist Vilafranca, un dinar de Festa Major des del passat 19 de febrer, quan va donar el tret de sortida a la programació de la Capitalitat Cultural Catalana 2015 a Vilafranca del Penedès. 

L’èxit de públic referma l’aposta per la gestió supramunicipal de les cinc sales del país que formen Els Teatres Amics amb la seva primera producció de gran format. El projecte de Jordi Casanovas és el primer exemple d’un model que pretén descentralitzar la producció d’espectacles garantint la seva visibilitat i circulació, i que aposta per la qualitat i la creació gràcies a l’esforç de cinc poblacions que compten amb bons equipaments, fidelització de públics i el compromís amb les arts escèniques.

En la seva gira d’hivern, i després de l’estrena a Vilafranca del Penedès, l’obra s’ha pogut veure al Teatre Atlàntida de Vic [28 de febrer i 1 de març], al Teatre Auditori de Granollers [7 i 8 de març] , al Teatre-Auditori Sant Cugat [13 i 14 de març], a l’Atrium de Viladecans [20, 21 i 22 de març], i al Kursaal de Manresa [27, 28 i 29 de març]. El Teatre Fortuny de Reus s’hi ha afegit amb una única funció, la del 31 de març, que ha tancat el tour. Després d’aquesta bona acollida, el muntatge tornarà a la programació teatral a partir de la tardor, amb una gira en preparació per Catalunya.

Trilogia sobre la identitat catalana

Vilafranca, un dinar de Festa Major és la tercera i última part de la Trilogia sobre la identitat catalana de Jordi Casanovas, que l’autor va iniciar amb Una Història Catalana (Premi Butaca al Millor text 2009 i reestrenada a la Sala Gran del TNC el 2013) i continuada amb Pàtria (estrenada a El Canal i al Teatre Lliure l’octubre de 2012, guardonada amb el Premi Ciutat de Barcelona 2012). Si bé en el primer muntatge la recerca d’aquesta identitat se situava en les fronteres físiques i mentals del país, i en la segona part la trama es centrava en el món de la política, l’art i la mitologia històrica, a Vilafranca la reflexió sobre la qüestió identitària se situa al nucli d’una família tradicional catalana, amb les seves contradiccions al voltant del que es creuen ser i el que realment són.

Interpretada per un cartell de luxe d’onze actors, com Marta Angelat, David Bagés, Manel Barceló, Lluïsa Castell,Georgina Latre, Vicky Luengo, Àurea Márquez, Marc Rius, Manuel Veiga, David Vert i Anna Ycobalzeta, el muntatge compta amb una escenografia de Sebastià Brosa, il·luminació de David Bofarull i una banda sonora a càrrec de la formació Anna Roig i L’ombra de ton chien. Jordi Casanovas (Vilafranca del Penedès, 1978) ha estat fundador i director artístic de la SALAFlyHard des de la temporada 2010/2011 fins el 2013. Va estudiar Enginyeria Superior de Telecomunicacions i Belles Arts. Ha escrit una trentena de textos teatrals, entre els quals destaquen Ruz-Bárcenas (2014),Pàtria (2012), Una història catalana (2011) o Un home amb ulleres de pasta (2010).

Sinopsi

30 d’agost de 1999. Diada de Sant Fèlix. La Cristina ha convidat tota la família a dinar. Els pares i la seva germana viuen a Moja. El seu germà a Vilanova. Es retroben tots, com han fet sempre per la Festa Major de Vilafranca, amb les parelles i els fills. Però la malaltia del patriarca s’està agreujant i aviat s’hauran de prendre decisions. És possible que aquest sigui el seu últim dinar de Festa Major plegats. És possible que prendre decisions comporti acceptar grans renúncies. És possible que alguns dels secrets i pensaments, que mai no s’han dit, surtin avui entre el primer i el segon plat. Avui tot s’acaba i, potser, avui tot comença. A Vilafranca.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More