dimarts, 6 de maig del 2014

XVè Festival Tiana Antica


“TIANA ANTICA 2014”

• El Festival de  Música Antiga de Tiana, “Tiana Antica”, celebra 15 anys amb més concerts que mai i amb una gran sensibilització cap a les persones amb discapacitat  sensorial.

• En aquesta edició s’hi podran sentir 5 concerts, interpretats amb  instruments històrics, entre el 17 de maig i l’1 de juny, en els que s'oferiran, des de les obres anònimes dels autors medievals, als autors més representatius de les èpoques renaixentista i barroca.

• Les Quatre Estacions, de Vivaldi, amb el prestigiós violinista Hiro Kurosaki i l’Orquestra Barroca Catalana, clouran el Festival.

El dissabte dia 17 de maig, a les 18.30 i a la Masia de Can Parxet, tindrà lloc el concert inaugural, que anirà a càrrec del grup SILVA DE SIRENAS. Oferirà un recull d’obres del Cançoner del Duc de Calàbria, anomenat també Cançoner d'Uppsala. Aquest cançoner va ser editat a Venècia l'any 1556. Rafael Mitjana va descobrir-ne una còpia a la Universitat d'Uppsala, a Suècia, del qual va publicar un estudi l'any 1909.
Es tracta d'un recull de 55 obres, escrites en català, castella i portuguès, a dues, tres, quatre i cinc veus, a més de vuit tons de cant pla i vuit de cant d'orgue. Aquesta recopilació sembla feta per un músic profesional coneixedor del repertori, i es pot considerar com la síntesi dels gustos cortesans de la cort valenciana renaixentista.

El dissabte següent, 24 de maig a les 18.30 a l'Ermita de l'Alegria, el grup MVSICA INTAVOLATA oferirà un programa de Música Italiana del Segle XVII, integrat per peces vocals acompanyades i peces instrumentals del primer Barroc, d'autors italians com Biagio Marini, Claudio Monteverdi, Girolamo Frescobaldi, Giovanni Girolamo Kapsberger (d'origen alemany), Tarquinio Merula o Giacomo Carissimi.
La peça més curiosa, però, és una obra força desconeguda que data de l'any 1696: "Dialogo: Marcellina e Zefiro". D'autor anònim, està estructurada en diversos moviments, i es troba actualment a l'abadia de Montecassino. La partitura està inclosa entre dues serenates d'Alessandro Scarlatti, en una versió concebuda per a la seva interpretació a Nàpols l'any 1696, i ara és reinterpretada i oferta al públic després de més de tres segles.
Acompanyant el concert, l’artesana del perfum Esperança Cases, d’El jardí secret, ambientarà l’ermita amb un perfum inspirat en l’estil de l’època a partir d’una sinèrgia de matís floral enomenat “Tempus fugit”.

Diumenge 25 de maig a les 18.30, a l'Ermita de l'Alegria, JOSÉ LUIS PASTOR, un gran divulgador de la música medieval, oferirà dins el programa titulat "El arte de la péñola" un recorregut pels instruments medievals de corda pinçada (llaüt medieval, cítola, guiterne, symphonia, etc.). Constarà de peces extretes de les cantigues de Santa Maria, del Llibre Vermell de Montserrat i danses anònimes de manuscrits italians i francesos.
També Esperança Cases, d’El jardí secret, recrearà una ambientació; aquesta vegada amb el perfum “Prop l’ermita”, d'entorn primitiu, evocant la natura en una subtil percepció fragant.

Dissabte 31 de maig a les 19.30, a la Masia Can Roca, el duo integrat per ARIEL ABRAMOVICH i PAUL KIEFFER, interpetarà una mostra de la música italiana per a llaüt de la primera meitat del segle XVI sota el títol de "Canti degli Angeli". El llaüt i el seu repertori van tenir un paper predominant en la vida musical de tot Europa durant el segle XVI. Els primers llibres impressos de música per a llaüt van ser els de Francesco Spinacino (1507), Joan Ambrosio Dalza (1508) i Vincenzo Capirola (1517), tot i que el cim de la creació llaudística d'aquest període va tenir com a protagonista Francesco Canova da Milano (anomenat "Il Divino"). El llaüt era l'instrument preferit per acompanyar la veu i molt adient per escriure versions instrumentals de les obres vocals dels compositors més importants del moment (Agricola, Willaert, Cipriano da Rore, etc.)
.
Orquestra Barroca Catalana
Com a cloenda del Festival, diumenge dia 1 de juny a les 18.30 a la Sala Albéniz del Casal de Tiana, l'ORQUESTRA BARROCA CATALANA interpretarà un clássic de la música barroca:
Les Quatre Estacions d'Antonio Vivaldi. Aquests quatre concerts, inclosos en l'opus 8 del compositor venecià (Il Cimento dell'armonia e dell'inventione), van ser publicats l'any 1725. 
En aquesta ocasió comptarà com a concertino amb el prestigiós violinista austríac d'origen japonès HIRO KUROSAKI, actualment un dels músics amb més projecció dins el camp de la interpretació històrica.

El Festival ha establert per a tots el concerts un preu únic de 10 euros, amb la possibilitat d'adquirir-les des de la pàgina web www.visigodia.org.

VISIGÒDIA, l'entitat organitzadora del Festival Tiana Antica neix l’onze de setembre de l’any 1996 com un programa de Ràdio Tiana, creat i conduït per Xavier Domínguez i Llorenç Blasi amb l’objectiu de difondre la música antiga en el seu entorn històric, social i polític.
L’any 2000 organitza per primera vegada el Festival després de quatre anys de concerts i activitats de difusió de la música antiga.

A banda de la tasca de difusió de la música antiga, VISIGÒDIA té la voluntat d'acostar la música a tothom sense excepció, i això inclou les persones amb discapacitat sensorial. L’edició d’enguany és el quart any consecutiu que ofereix accessibilitat a persones amb discapacitat visual facilitant, al finalitzar els concerts, una sessió tàctil perquè les persones cegues puguin obtenir el complement necessari pel coneixement dels instruments, única manera de tenir-ne accés de primera mà. Com a novetat, Tiana Antica incorpora també aquest any l'accés a persones amb discapacitat auditiva. A la introducció del concert, es signaran els parlaments en llengua de signes catalana (LSC) a cura d’un intèrpret. També es subministraran bucles magnètics individuals a persones usuàries d’audiòfons i receptors amplificadors a persones amb hipoacúsia.

Un altre dels atractius del Festival, aquest no estrictament musical el constitueix un pastisset extret d'una recepta del "Libre de totes maneres de confits", d'autor anònim, que data del segle XV. Aquest dolç de fruits secs, mel i espècies, anomenat "VISIGODÍ", està elaborat pel Forn i Pastisseria Aixelà, i només surt a la venda durant la celebració del Festival. Aquesta llaminadura ja s'ha convertit en un element distintiu d'aquest esdeveniment.

Podeu trobar més informació sobre Tiana Antica 2014 consultant la pàgina web del Festival: www.visigodia.org i ho podreu seguir a Facebook www.facebook.com/tiana.antica i a Twitter https://twitter.com/TianaAntica

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More