dimecres, 20 de gener del 2016

SOM CULTURA POPULAR, a Barcelona

Més de 130 associacions responen a la crida 
per participar en la mostra del patrimoni immaterial a Barcelona:


SOM CULTURA POPULAR
a Sant Andreu - Fabra Coats


La trobada s’articularà en 4 grans blocs temàtics i 16 àmbits específics per facilitar el trànsit d’idees i propostes entre els participants.

38 exposicions de Cultura Popular, una vintena de debats, conferències, presentacions, mostres artesanes i de productes, de publicacions i d’entitats i un calendari d’actuacions i tallers oberts al públic, pilars de la trobada.

La primera edició de la mostra del patrimoni immaterial tindrà lloc a Sant Andreu, del 21 al 24 de gener de 2016 

Durant aquestes dates es reuniran al barri de Sant Andreu de Barcelona més de 130 associacions -institucions, entitats, federacions, confederacions i col·lectius- en la primera Mostra del Patrimoni Immaterial a Barcelona SOM CULTURA POPULAR. 

La proposta agruparà prop de 300 accions ben variades, des de dos vessants diferents: per un costat, una sèrie d’activitats dirigides als col·lectius de la cultura popular i al món científic i de l’antropologia, per tal que puguin interactuar i aprendre els uns dels altres. Per altra banda, la proposta ofereix un seguit d’activitats obertes al públic general perquè qualsevol persona que s’hi atansi pugui viure la cultura popular en primera persona.


Durant quatre dies, el públic podrà trobar nombroses propostes per assaborir el patrimoni immaterial de casa nostra. Diverses actuacions se succeiran al llarg del cap de setmana: danses tradicionals, bastoners, castellers, cançó improvisada, gegants i teatre es podran veure tant a la plaça de Can Fabra com a l’escenari de l’esplanada de Fabra i Coats. Entre les actuacions hi ha una cercavila participativa que dissabte sortirà a la plaça d’Orfila, o els Versots infernals dels Diables del Clot. 

Per altra banda, Un espai gastronòmic al bar de la Fabra i Coats, a càrrec de l’associació El Cargol Graciós, oferirà un berenar de coca i moscatell (divendres 20), a més d’un tast de caves (dissabte 21), un tast de cervesa neolítica o un dinar de Festa Major (diumenge 22), a més de cargolades durant tots els dies i altres tastos. 

Per als més petits hi haurà una sèrie de tallers infantils i familiars gratuïts: les famílies que s’hi acostin aprendran aballar sardanes, fer castells o dansar al ritme del ball de bastons. També hi haurà propostes per conèixer millor el bestiari popular, com fer un pessebre o confeccionar puntes. A la Fira de Jocs i Joguines, al pati del CEIP de Can Fabra, els nens i nenes podran jugar al carrer tal i com ho feien els seus avis, amb baldufes, bombolles de sabó, cartes, bitlles, i un llarg etcètera. En aquesta mostra es podran trobar diverses iniciatives adreçades a nenes i nens amb relació amb la cultura popular catalana. 

També destaca una exposició d’exposicions instal·lada a la Fabra i Coats, que amb el nom de Museu Nòmada, i sota el guiatge del Museu Etnològic, agrupa 43 exposicions divulgatives creades per diverses associacions i col·lectiuscatalans. Totes elles tenen una temàtica ben diversa, que va des de la Moixiganga al Campanar de Gràcia, passant per les cançons de Pandero o la història dels Ateneus Catalans. Amb la mateixa idea, també hi ha l’Espai de les pantalles, en què es podrà veure una mostra de cinema etnogràfic, que inclou una àmplia selecció d’audiovisuals que han estat generats per entitats i que exposen algunes de les tradicions del país. 

Per altra banda, també a la Fàbrica de Creació hi haurà una Mostra d’entitats, on una trentena d’entitats de la ciutat de Barcelona i una vintena més d’arreu dels territoris de parla catalana tindran instal·lats els seus estands. La Mostra del Patrimoni Immaterial a Barcelona es convertirà en un espai de reflexió al voltant de la cultura popular, ja que acollirà més de trenta presentacions de temàtiques diverses al llarg dels quatre dies, amb el valor afegit que moltes d’elles han estat a proposta de les entitats participants. Som Cultura Popular també inclou una part de reflexió, amb debats, conferències, cursos de formació, assemblees i reunions. Entre altres temes, es parlarà sobre el paper que juga la cultura popular en la integració, quina repercussió tenen els canvis socials, polítics i econòmics del país en la cultura popular, o abordarà el debat de cultura popular i gènere. 

La Mostra s’inaugurarà el proper dijous 21 de gener a les sis de la tarda, amb una presentació i visita guiada a la quarantena d’exposicions del Museu Nòmada i un concert de flabiols. Després se celebraran dos debats: el primersobre cultura popular i mitjans de comunicació i un segon centrat en el rol i característiques de l’anomenat Patrimoni Immaterial, a càrrec de l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català. 

La proposta ha estat impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, i ha tingut una molt bona resposta per part de col·lectius de perfil tan divers com l’Associació per a la Difusió del Folklore, la Confederació Sardanista de Catalunya, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya i el Grup de Recerca sobre Exclusió i Control Socials de la Universitat de Barcelona, el Grup de Recerca i Etnografia dels Espais Públics de l’Institut Català d’Antropologia o l’Institut Català de la Cuina Catalana, entre altres. 

Els promotors de la trobada, liderats per l’Ajuntament de Barcelona, destaquen la bona resposta rebuda per part de col·lectius de perfil tan divers com l’Associació per a la Difusió del Folklore, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya i el Grup de Recerca sobre Exclusió i Control Socials de la Universitat de Barcelona, el Grup de Recerca i Etnografia dels Espais Públics de l’Institut Català d’Antropologia o l’Institut Català de la Cuina Catalana, entre altres.

Per tal de recollir el màxim de propostes rebudes de les entitats en resposta a la crida de participació feta pels organitzadors, finalment s’han articulat un total de 16 àmbits específics que, sota els enunciats de CONEIX, ENSENYA’T, VIU i EXPLICA’NS, permetran tant al públic neòfit com al practicant de la Cultura Popular descobrir la realitat de col·lectius homòlegs en un exercici inèdit de transversalitat i intercanvi d’informació.

Per a més informació: http://www.barcelona.cat/culturapopular


Sobre la mostra del patrimoni immaterial a Barcelona:


Amb la voluntat de recollir l’esperit que motiva els prop de 117.000 practicants de la Cultura Popular que hi ha actualment a la ciutat de Barcelona, neix la primera edició de la mostra del patrimoni immaterial a Barcelona: Som Cultura Popular, un espai plural que s’articula en 4 grans blocs temàtics i 16 àmbits distints.


Els àmbits de la Mostra:



CONEIX:


1. MUSEU NÒMADA. Exposicions divulgatives, en coordinació amb el Museu etnològic (38)

2. ESPAI DE LES PANTALLES. Inclou la Mostra de cinema etnogràfic organitzada per la Generalitat de Catalunya (17 audiovisuals) i un recull d’audiovisuals produïts per entitats de Cultura Popular (41)

3. LA CULTURA POPULAR A L’ESCOLA. Per a públic infantil i familiar (8)



ENSENYA’T


1. MOSTRA D’ENTITATS. Dividida entre punts d’informació (18) i estands per a col·lectius supralocals (19)

2. MOSTRA EDITORIAL DE PUBLICACIONS DE CULTURA POPULAR. En col·laboració amb la biblioteca pública Manuel Arranz i amb la Tradillibreria (18)

3. MOSTRA DE MITJANS DE COMUNICACIÓ DE CULTURA POPULAR. En col·laboració amb l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) (12)

4. FIRA DE PRODUCTES FESTERS (9)

5. FIRA DE JOGUINES DE CULTURA POPULAR. En col·laboració amb la companyia l’Anònima de Jocs (18)



VIU


1. ESPAI DE LES ACTUACIONS (32)

2. ESPAI GASTRONÒMIC: LA CUINA DE LA FESTA (7 tastos i degustacions). A banda, servei de bar a càrrec de l’associació del barri de Gràcia El cargol graciós durant tots els horaris de la mostra


EXPLICA’NS

1. ASSEMBLEES I REUNIONS (8)

2. CURSOS DE FORMACIÓ. En gestió, adreçats a les entitats (4)

3. PRESENTACIONS (30)

4. DEBATS I CONFERÈNCIES (15)

5. LA TRADIRÀDIO_TV (5)

6. ESPAI 2.0: TROBAD@ DE VIQUIPEDISTES. Inclou sessió pràctica


INFORMACIÓ PRÀCTICA



Xarxes: @cultupopularbcn (Twitter) - facebook.com/culturapopularbcn (Facebook)

CRÈDITS

Organitza: Ajuntament de Barcelona - Servei de Cultura Popular i Museu Etnològic de Barcelona, en col·laboració amb la Direcció de Participació, l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona i el Districte de Sant Andreu.

Amb el suport de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català i la Federació d’Ateneus de Catalunya.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More