dijous, 8 d’octubre del 2015

14è Festival de Creació Contemporània


La 14ena edició del Festival de Creació Contemporània - Escena Poblenou 
tindrà lloc del 22 al 25 d’octubre de 2015

Escena Poblenou és un festival que neix per donar suport a la creació contemporània, que aposta per una programació innovadora, arriscada, compromesa i per donar visibilitat a projectes escènics, culturals i socials que generin diàleg amb el públic, el barri del Poblenou i la ciutat en general.


El festival va néixer fa 14 anys a partir d’una idea dels artistes Ada Vilaró i Sergi Estebanell i a partir de la suma de confluències entre artistes, diverses entitats culturals i socials i els mateixos veïns del barri. És un festival obert a la ciutat i amb projecció i mirada internacional. Actualment, l’Ada Vilaró està al càrrec de la direcció artística.



Durant aquests anys s’han programat més de 300 espectacles de qualitat, de companyies de Catalunya, Espanya i Europa, tant d’artistes amb llarga trajectòria com d’artistes emergents i més de 30.000 espectadors els han pogut gaudir. Escena Poblenou obre camins, crea ponts i amplia horitzons. És un festival de resistència que comprèn una programació contemporània a l’abast de tothom.



Aquest any el festival ha obtingut la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona, en reconeixement al compromís i a la vocació de servei de ciutat. L’any 2014 va obtenir també el Premi FAD Sebastià Gasch per “la voluntat de mantenir viva a casa nostra l’escena contemporània, per la vocació internacional i multidisciplinària i pel suport a la creació i creadors/es”.




Del 22 al 25 d’octubre torna una nova edició d’Escena Poblenou, el festival de creació contemporània més participatiu de la ciutat, amb una programació que continua donant suport a la creació de propostes innovadores i emergents i també d’artistes consagrats.


Noves dramatúrgies, teatre, circ, dansa, humor, arts del moviment, site-specific, projectes artístics de comunitat, espais de diàleg i performance envairan el Poblenou, en diferents espais singulars i sales del barri.


El festival compta amb el Projecte Embrions, per donar a conèixer iniciatives que estan en estat de gestació i que en un futur esdevindran projectes escènics; el Projecte Escena +Dones, per oferir un espai de visibilitat, exhibició i reflexió de les dones a l’escena; el Projecte Educació i Joves, que vetlla per implicar els més joves en els processos de creació; i el Projecte Territori, molt vinculat amb la singular història del barri del Poblenou.

L’edició d’enguany té un marcat caire social, ja que creu que ara més que mai és necessari fer d’altaveu de projectes que parlen d’una realitat social actual que ens està colpejant, com la de l’exili. Així doncs, Escena Poblenou acollirà l’espectacle Fugit de la companyia Kamchàtka amb la col·laboració de Metges Sense Fronteres i l'Ajuntament de Barcelona.


A més, recolza la creació de nous artistes, a través de la concessió de tres beques residència per a que puguin desenvolupar els seus projectes i presentar-los finalment al festival.


Escena Poblenou comptarà amb diverses activitats paral·leles com jornades, xerrades i tallers, adreçades a professionals i al públic general, sobre creació i públic, art i activisme social, complicitats per al suport a la creació nacional i internacional... I també es presentarà la Plataforma d’Arts al Carrer.



Escena Poblenou és un festival que neix per donar suport a la creació contemporània, que aposta per una programació innovadora, arriscada, compromesa i per donar visibilitat a projectes escènics, culturals i socials que generin diàleg amb el públic, el barri del Poblenou i la ciutat en general.


Una programació que compta amb la complicitat del Festival Sismògraf d’Olot, l’espai El Graner, l’Antic Teatre i la sala d’arts visuals i projecte Lab Centre Cívic Can Felipa



EL PROJECTE EMBRIONS



Una de les vessants del Festival Escena Poblenou és el Projecte Embrions, que vetlla per recolzar i dedicar un dia de la programació (el dijous 22 d’octubre) a iniciatives que estan en estat de gestació –idees embrionàries-, i que en un futur esdevindran projectes escènics. Així, es facilita als artistes la possibilitat de presentar els seus projectes en estat de gestació a programador/es nacionals, internacionals i públic. El projecte també compta amb una jornada professional, que persegueix enfortir vincles dins el sector.



Els projectes seleccionats d’aquesta edició són Cospress, de la companyia Kimani; Dimitir no es un nombre ruso, de Mirage Teatro; Díptico por la identidad, de Vértebro; Handle with care, de Diana Gadish i Ka-yi-ha, de Los Moñekos.

Cospress, de la companyia Kimani formada per Helena Canas i Cristina Aguirre, mostra l’experiència de dues dones que arrosseguen un farcell gran fet de llençols, ple de trossos de maniquins i de cossos perfectes. Comencen a construir i a desconstruir nous cossos, fins arribar a la bogeria. Un joc que les durà a la destrucció dels seus propis cossos. D’altra banda, Dimitir no es un nombre ruso és una investigació de Mirage Teatro sobre la incertesa que ens genera enfrontar-nos a allò que no hem fet mai abans. Un procés personal i emocional sobre l’acceptació de la presa de poder i responsabilitat. Vértebro presentaràDíptico por la identidad, una aproximació al gènere i la recerca de la identitat personal.

Diana Gadish presenta Handle with care, un espectacle de clown ple de poètica visual, on un indret habitual del carrer es converteix en un espai molt diferent al que estem acostumats habitualment. Finalment, veurem Ka-yi-ha, de Los Moñekos, el seu primer espectacle de dansa al carrer, un work in progress que compta amb la collaboració del compositor i músic Mauro Paganini, que interpreta un constructor boig d’instruments.

Les propostes seleccionades del Projecte Embrions es podran veure el dijous 22 d’octubre de manera itinerant a diversos espais del Centre Cívic i la plaça Can Felipa.

A més, de les propostes presentades al Projecte Embrions 2014 se n’han seleccionat dos, que han obtingut acompanyament durant tot l’any i que, enguany, presentaran al Festival Escena Poblenou el seu treball acabat. Entre tazas, d’Eléctrico 28, és un site-specific que fusiona ficció i realitat, que vol obrir la ment de l’espectador per percebre el dia a dia com una orquestació, celebrant el poder de la imaginació per fer del món un lloc millor. D’altra banda,I-GUA, de Niko&Berto, és una installació temàtica vinculada amb la memòria històrica, que busca sensibilitzar sobre la sostenibilitat de l’aigua, com a dret humà i com a bé social de primera necessitat. 

EL PROJECTE ESCENA +DONES

El Festival té un compromís amb les dones creadores, amb la voluntat de ser un espai de visibilitat, exhibició i reflexió de les dones a l’escena. És per aquest motiu que Escena Poblenou dóna suport, dins de la seva programació, a espectacles creats per dones.


Al Projecte Escena +Dones enguany hi participaran Las XL, que ens mostraranAbandónate mucho, un espectacle de música i teatre que deconstrueix el mite de l’amor romàntic. També es podrà veure l’espectacle de circ Enfila S.A, de Les Estampades, on dues dones dels anys 50 que treballen en una fàbrica tèxtil, van “teixint” les seves històries. Un homenatge a totes les dones que en els moments difícils no van trencar el fil de la seva vida.

Les propostes Fràgil de Diana Gadish i Entre tazas, d’Eléctrico 28, anteriorment esmentades, també s’emmarquen dins d’aquesta secció del festival.


EL PROJECTE EDUCACIÓ I JOVES

Un dels eixos sobre els que pivota el Festival Escena Poblenou és el de l’educació. Al Projecte Educació i Joves és vital aquest compromís amb l’educació i amb els més joves, per tal que visquin i entenguin la cultura i l’escena de més a prop. Escena Poblenou vol que s’hi sentin implicats i participin dels processos de creació formant part d’un projecte creat al llarg de l’any en diversos tallers i amb una presentació pública que tindrà lloc dins del festival.


Enguany aquest projecte el realitza l’artista Jaime Refoyo i els alumnes de l’Institut 4 Cantons, que ens proposen en forma de performance una experiència destinada a explorar les fronteres entre el moviment natural del cos i l’espai que envolta aquesta acció.



A través de la pràctica del mètode GEOCOCO (Geografia de la Consciència Corporal), els alumnes crearan formes geomètriques complexes de línies rectes i corbes, perfectament executades a mà alçada amb l’única ajuda d’un llapis i un paper.


SUPORT A LA CREACIÓ – RESIDÈNCIES DE CREACIÓ ARTÍSTICA

Escena Poblenou dóna recolzament a nous artistes a través de la concessió de tres beques residència per a que diferents artistes puguin desenvolupar els seus projectes. La dotació de la beca consisteix en una cessió d’espais per a assajar i una aportació econòmica per a la creació.

La Beca Noves Dramatúrgies ha estat atorgada a la companyia Colectivo N-340 per El Cuaderno de Bitácora. Un viatge que proposa un recorregut per la carretera N-340 des de Puerto Real (Cadis) fins a Barcelona. 1.248 kilòmetres que seran recollides en un quadern, un arxiu de viatge i d’experiència.

La Beca Arts del Moviment ha estat enguany per a Joan Català i Roser Tutusaus perMenar, un procés d’investigació on dos individus proven les seves forces de manera incansable, per construir imaginaris apilats en la memòria.

Finalment, la Beca Art i Territori s’ha atorgat als artistes Niko&Berto, per a la seva installació I-GUA, esmentada anteriorment, un projecte de memòria històrica, que busca sensibilitzar el públic sobre la sostenibilitat de l’aigua.

Aquesta beca s’emmarca dins del Projecte Territori, molt vinculat amb el barri del Poblenou. El territori és un dels protagonistes del festival, degut a la seva particularitat i singularitat i també al teixit cultural i artístic del barri. Escena Poblenou vol seguir potenciant vincles artístics i comunitaris al barri, per tal que la cultura impulsi noves relacions i un sentit de comunitat a través de l’escena. A I-GUA, s’hi ha implicat la Fundació Joia (Salut Mental), el Casal de Gent Gran de Poblenou i el collectiu Inky Fingers de Barcelona.

Les beques residència Escena Poblenou es duen a terme en collaboració amb l’Antic Teatre, El Graner, el Festival Sismògraf i Lab Centre Cívic Can Felipa.

.



Enguany el festival té un marcat caire social. Escena Poblenou creu que ara més que mai és necessari fer d’altaveu de projectes que parlen d’una realitat social que ens està colpejant i on és urgent actuar. Així, el festival acollirà Fugit, de la companyia Kamchàtka, amb la col·laboració de Metges Sense Fronteres i l'Ajuntament de Barcelona.

L’espectacle Fugit tanca la trilogia de la companyia, que representa una fugida suggestiva, una fugida no com a mitjà d’escapament, sinó com a forma de lluita. És l’evocació d’una història dels que marxen, però també dels que marxaran. És, en definitiva, un homenatge a qui va tenir el coratge de desprendre’s d’allò superflu, d’abandonar allò conegut i anar cap a l’esperança d’un món millor.

En aquest cas Fugit és una de les propostes on l’actualitat més imminent hi està altament relacionada de manera directa i Escena Poblenou vol fer-se’n ressò a través de les arts escèniques. 

A més de la programació emmarcada en els diversos projectes d’Escena Poblenou, trobem altres propostes com Indomador, d’Animal Religion, on un personatge transforma l’escenari en un animalari, intentant domar-se el seu instint animal.

És un espectacle que ens mostra la força incontrolable que tots tenim dintre i que ens connecta amb la nostra animalitat més profunda. Cossos trangènics, verticals, acrobàcies amb talons, culleres dintre al nas, lluita de galls i balls rituals. Un dels plats forts d’aquesta edició d’Escena Poblenou, que pretén també potenciar projectes que itinerin en circuits de creació contemporània.

Comptarem també amb el grup d’artistes Ocells al Cap, que presentaran The Pomps of theSubsoil, una performance que oscil·la entre l’acció, la no acció i la improvisació. Cada artista desenvolupa una acció simultàniament en el mateix espai, buscant la sincronicitat i la telepatia. 

Mimaia Teatro i El Topic presenten Adiós Bienvenida, un espectacle de titelles que reflexiona sobre els cicles de la vida i sobre com la vida passa en un cicle continu, com un peix que es mossega la cua. Aquesta proposta ens parla de la necessitat que s’acabin les coses perquè en tornin a començar de noves.

De la mà de Joan Estrader, podrem veure Mr. Kebab, un espectacle d’humor ple de surrealisme, que no ens deixarà indiferents. El mateix Joan Estrader presentarà Humor para torpes, un curs pràctic, on podrem descobrir com elabora els seus espectacles d’humor absurd. Serà un taller per a tot aquell que busca descobrir i desenvolupar les seves habilitats còmiques, com ara la improvisació, el joc i la complicitat entre el company i el públic.

L’escola de dansa aèria On Air presentarà Escrito en al aire, un espectacle que barreja la dansa aèria amb testimonis històrics d’antics veïns del barri, que els alumnes de l’escola interpretaran durant l’actuació. Una reflexió històrica sobre la dimensió artística, industrial i treballadora del Poblenou.

Open Door és el teatre de carrer de Pere Hosta que, amb una porta enmig de la Rambla del Poblenou, ens transportarà a llocs on l’imaginari entre i surt per passar a través de la porta a una veure el carrer d’una manera diferent.

També comptaren amb el projecte de música electropop Pyramids on the street, format per l’artista alemany Marcel Biller i la italiana Eleonora Galise.

A més, per primera vegada Escena Poblenou organitza el dissabte a la nit una festa a Can Ricart, un dels espais més emblemàtics del barri i símbol de territori veïnal. Serà una trobada entre veïns del barri, entitats activistes del Poblenou i artistes, que tindrà un gran aire festiu. També comptarem amb l’actuació de diversos grups de música, com Wolf Saxon.

REFLEXIÓ A ESCENA POBLENOU

A més, durant els dies del festival, hi haurà una xerrada sobre creació i públic, una trobada de l’Associació d’espectadors i espectadores on es debatrà sobre els processos de creació, sobre com es comparteixen amb el públic i com el públic incideix en ells. També comptarà amb la presència d’artistes que han rebut el suport del Festival Escena Poblenou.

De la mateixa manera, també es durà a terme una xerrada sobre art i activisme social, organitzada conjuntament amb Agost Produccions; i una altra jornada de complicitats per al suport a la creació nacional i internacional, amb l’objectiu d’obrir un espai de reflexió i acció per crear complicitat i afavorir suport a la creació. Es convidarà a diferents professionals de l’àmbit escènic (nacional i internacional), i a representants de l’Associació d’espectadors i espectadores.

Es presentarà també la Plataforma d’Arts al Carrer, que neix per agrupar sota un mateix sostre els festivals, fires i mostres que tenen les arts de carrer com a principal eix conductor de la seva programació. Entre les finalitats de l’associació, destaquen: donar visibilitat i comunicar l’activitat escènica al carrer que es fa a Catalunya; fomentar acords de mobilitat o coproducció de les arts de carrer entre els diversos esdeveniments que conformen l’associació; donar visibilitat als valors socials de les arts de carrer, com ara la democratització cultural, la cohesió social o l’esperit crític entre la ciutadania; acostar les arts de carrer a nous públics...

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More